Miután a világon egyre fontosabb lett a maszkviselés, miért ne lehetne több haszna is? Akár a kommunikációban is segíthet.

A koronavírus-járvány következtében a világon mindenhol különösen fontos lett az arcmaszk viselése. Az olyan ázsiai országokban, mint Japán, ez egyáltalán nem újdonság, ott évtizedek óta alap, hogy aki beteg, maszkot hord. Az évek alatt persze ebből divatirányzat is született, a maszk egy-egy stílus alapvető kelléke lett.

A világjárvány azonban a praktikus maszkok iránt is megnövelte az igényt.

Így most a tokiói Donut Robotics megalkotta az okosmaszkot, melyet decemberben dobnak piacra. Az intelligens maszk abban segít, hogy jobban megértsük egymást, még akkor is, ha nem egy nyelvet beszélünk. Ráadásul a vírus ellen is teljes védelmet nyújt.

A maszk Bluetooth kapcsolattal csatlakozik a telefonhoz, a beépített mikrofon segítségével pedig lefordítja a szöveget, amit mondunk.

Ahogy az alábbi videóban is látható, a C-Face (angolul C-Mask) a telefon segítségével rögzíti a beszédet, majd akár 8 nyelvre is lefordítja a mondandónkat. Persze valószínűleg ugyanez elérhető egy sima Google fordítóval is, ám a C-Mask ennél többet kínál. Olyan egyedi fordítórendszert építettek bele, amit különös pontossággal képes fordítani.

 

A Donut Robotics ugyanis eredetileg egy fordítóroboton dolgozott a Haneda repülőtér számára, ám a koronavírus miatt ez a projekt nem valósulhatott meg. A C-Mask tehát igen különleges fordítómodullal rendelkezik.

Úgy tűnik, hogy a japánok ráadásul szívesen támogatják a projektet. A közösségi finanszírozás során a múlt hónapban 28 millió jen gyűlt össze rá mindössze 37 perc alatt, a teljes össze 56 millió jen lett. Ez nagyjából 155 millió forint. A cég szerint már több országból kaptak megkeresést a termékkel kapcsolatban.

Te örülnél egy ilyen fordítós maszknak?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×