Az AMD és Intel párharca mindig csak kettőjükről szólt. Miután a GPU piacot letarolták, most processzorokat is elkezdhet gyártani az Nvidia.

Nemrég elképesztő sikereket könyvelhetett el az Nvidia, ami részben a várva-várt 2. RTX generációnak is köszönhető. Miután a videókártya iparágban több éve piacvezetőként teljesítenek, úgy tűnik, újabb fronton tennék próbára magukat, ugyanis a legfrissebb információk szerint az Nvidia aktívan tárgyal a SoftBankkal. Az utóbbi időben több ízben érkeztek az információk, mi szerint a Softbank szabadulna az ARM architektúrát birtokló ARM Holdings csoporttól, amit még 2016-ban vásároltak meg mintegy 32 milliárd dollárért.

Ha az üzlet megvalósul, a piac valaha volt legnagyobb megállapodása köttetik meg.

A legutóbbi beszámolók szerint közel került az Nvidia, hogy felvásárolja az ARM Holdings részlegét. A mikroprocesszorokat gyártó cég egyre növekvő ellenfele az x86-os processzorgyártó Intelnek és AMD-nek. Az Nvidia most is alkalmazza az ARM architektúrát a saját gyártmányai mellett például a Nintendo Switch-ben is.

Miközben sok területen nagy változást hozhat az üzlet, az Nvidia leginkább ismert GeForce termékeit jó eséllyel nem érinti majd az Arm bekebelezése, viszont fontos kiemelni, hogy a jelenleg gyártott processzorok 75 %-a ARM alapú. Ez nem meglepő, hiszen az okostelefonok szinte kivétel nélkül ARM alapú processzorokat használnak.

Az üzlet a technológiai világ egy másik szegmensére is komoly kihatással lehet

Az Apple alig néhány hete jelentette be, hogy a jövőben teljesen lecseréli az Intel CPU-kat saját tervezésű Arm processzorokra. A gond ezzel csupán annyi, hogy a cupertinói cég nyíltan hadakozik az Nvidiával, ez pedig még okozhat kellemetlenségeket, ugyanis az üzletet az ARM Holdings partnerei is megtorpedózhatják. Ha az üzlet sikeres lesz és tényleg a zöldek kezébe kerül a teljes Arm liszensz joga, azzal nehéz helyzetbe kerülhet az Apple közeljövőbeli terve.

Kíváncsian várjuk, hogy mire akarja használni majd az új szerzeményt az Nvidia. Vajon tényleg beleállnak a CPU gyártásba?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×