Egy korábbi Overwatch League játékos nem sejthette, hogy egy Pepe mém miatt kaphat komoly bírságot az Overwatch League-től. Szerencsére ki tudta magyarázni.

Ki gondolta volna, hogy a profi esportban komoly bírságot lehet kapni azért, mert valaki kiposztol egy ártatlannak tűnő mémet? Nemrég egy kiszivárgott e-mail kapcsán derült ki, hogy Ted ‘Silkthread’ Wang, korábbi profi Overwatch League játékos komoly pénzbírságot kapott egy mém miatt.

Korábban az egyik bajnokság során Silkthread a Twitteren azt írta: más is szereti a Pepe a békát?

Nem sokkal később csapata, a Los Angeles Valiant közösségi médiáért felelős vezetője megkérte, hogy törölje le a bejegyzést. Az Overwatch League azonban ennek ellenére meglátta, így 1000 dolláros (kb. 300 ezer forint) bírságot szabott ki. Ugyanakkora a játékosnak volt lehetősége fellebbezni ez ellen, amit meg is tett.

Kép forrása: Robert Paul / Blizzard Entertainment

Silkthread azt állította, hogy nem tudta, hogy a zöld béka a „gyűlölet szimbólumaként” ismert.

Most, évekkel később egy játékos szivárogtatta ki az erről szóló e-mailt, melyben ugye a liga azzal vádolta, hogy rasszista mémet osztott meg. A játékos azonban fellebbezhetett a bírság ellen. 60 dollárt fizetett egy Uber fuvarért, hogy elutazzon Burbankba, hogy ne kelljen bírságot fizetni.

Visszatekintve valószínűleg okosabb dolog lett volna kifizetni a bírságot” – mondta.

Érdekes módon egyébként azóta úgy tűnik, hogy liga enyhítette a szabályozást a mém ellen. A Dallas Fuel játékosa, Dylan ‘aKm’ Bignet például simán kirakhatott egy születésnapi Pepét tavaly decemberben.

Figyelembe véve, hogy a békás mém milyen elterjedt az interneten, igen furcsa az Overwatch League álláspontja ezzel kapcsolatban. Még igen komoly bírságot is képesek voltak kiszabni miatta.

Pepe the Frog

A Pepe a béka egy rajzfilmfigura, amely népszerű internetes mémmé vált. A karakter először 2005-ben jelent meg egy online rajzfilmben, a Boy’s Club-ban. Ekkor persze még teljesen más értelemben fordult elő. A béka karakterének eredetileg nem volt semmilyen rasszista, vagy antiszemita aspektusa. Az internetezők az arcát rengeteg különféle helyzethez használták, így hamar elterjedt lett. Később megjelentek az igen ritka mondanivalóval bíró Pepe mémek.

Elkerülhetetlen volt, hogy az általános mém az olyan fórumokon, mint a 4han, 8chan, vagy a Reddit, előbb utóbb rasszista formában jelenjen meg. Létrejött a Pepe mémek egy olyan halmaza, aminek középpontjában a rasszizmus vagy más gyűlöletkeltő témák állnak. Bár a Pepe mémeket sokan igyekeznek megvédeni, úgy tűnik, hogy a rasszista verzióik használata inkább növekszik, mint csökken.

https://www.facebook.com/groups/overwatchhun/

×