Tim Sweeney, a Fortnite vezető fejlesztője, az Epic Games vezérigazgatója nemrég az Apple és a Google mobilalkalmazás-boltjait kritizálta.

Jelenleg a mobilapplikációk két legnagyobbika, az App Store és a Google Play „abszolút monopóliumot” élvez az alkalmazás-áruházak között. Legalábbis ezt gondolja Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója.

Sweeney nemrég a CNBC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte nincs sok életképes lehetőség mobilszoftverek fejlesztésére és eladására az Apple App Store-on és a Google Play áruházon kívül. További probléma, hogy mindkettő 30 százalékos díjat számít fel a vásárlások után.

Az Epic Games 2018 végén indította el az Epic Games Store áruházat PC-n, 12 százalékos részesedést kérve a kiadóktól a vásárlások után. Az Epic Games Store nem kapott helyet az App Store-ban, mivel annak szigorú szabályzata ezt nem tette lehetővé.

Az Apple megakadályozza, hogy a versenytársak üzleti tevékenységet folytassanak az App Store-ban” – mondta Sweeney.

Az Epic korábban elérhetővé tette Android eszközön a Fortnite-ot, bár nem a Google Play-ben. Egy külön webhelyet hoztak létre, ahol letölthető lett a játék. Ez lehetővé tette az Epic számára, hogy elkerüljék a 30 százalékos bevételkiesést. A letöltési folyamat azonban nem volt kedvező a felhasználóknak, így a Fortnite végül megjelent a Google Play-en is.

Kép forrása: Top Tech News

Az Epic célja továbbra is az, hogy az Epic Games Store-t megjelentessék Android rendszeren is.

„A Google lényegében szándékosan hátráltatja a versenytársakat” – mondta Sweeney.

Persze nem az Epic az első cég, amelyik felszólal az Apple és a Google ellen. Tavaly márciusban a Spotify vezetősége panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, mivel szerintük az Apple arra kényszerítette az App Store felhasználókat, hogy többet fizessenek a Premium tagságért.

Nemrég mi is írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetbe került a Facebook Gaming applikáció megjelenése az App Store-ban. Az Apple ugyanis a szabályzatra hivatkozva folyton visszadobja a Facebook kérelmeit.

Erről itt olvashatsz?

Az Apple ötödjére is visszautasítja a Facebook Gaming megjelenését a Store-ban

×