Kevés embernek van annyi arcade játékgépe otthon, mint annak a japán férfinak, aki minden teret feláldozott, hogy gépeinek legyen hely.

Ó, azok a 90-es évek. Bár Magyarországon viszonylag kevés játékterem volt, Amerikában és persze főleg Japánban óriási népszerűsége volt az arcade játékgépeknek, különösen az otthoni konzolok megjelenése előtt.

Ha eddig a játéktermi szórakozás nem is halt meg teljesen, a koronavírus-járvány minden bizonnyal eléggé betett neki. Japánban persze sokkal erősebben él a játéktermi kultúra még ma is, mint máshol. Miközben más országok már réges-régen elengedték, ott még mindig szívesen ülnek le ilyen gép elé a fiatalok és az idősek. Tokióban például a legtöbb turistalátványosság közelében találunk játéktermet, ahol találkozhatunk a játékok nagymestereivel is.

Kép forrása: Twitter

A japán Gunma prefektúrában élő 42 éves Kōichi Toya viszont még szorosabb köteléket ápol a játéktermi gépekkel, mint bárki más az országban. Annyi eredeti és retró gépe van, hogy az egész házát át kellett alakítani, hogy gyűjteménye minden darabja elférjen. A játékok között olyan címeket találunk, mint a Street Fighter II Turbo, a Daytona USA, az After Burner, az After Burner II, a Pop’n Music, az Out Run, az R-Type és a Thunder Blade.

Toya úr 2010-ben szerezte be az első arcade gépet, de 6 év kellett ahhoz, hogy igazán beinduljon a gyűjtés. 2016-tól viszont sorra szerezte be a gépeket, néha 1 millió jent is adott értük. Ez majdnem 3 millió forint.

Láthatjuk tehát, hogy ez nem egy olcsó hobbi, hogyha valóban eredeti gépeket akarunk beszerezni. Toya például 1,5 millió jent (vagyis körülbelül 4,3 millió forintot) fizetett a Sega 1987-es klasszikus After Burner működő modelljéért.

Félek attól, hogy kiszámoljam a teljes összeget, amit gépekre költöttem” – mondta Toya a SUUMO Journalnak.

Ha érdekel Toya otthona, keresd fel Twitter oldalát.

Neked is van otthon valamilyen gamer gyűjteményed?

Ez a hal Pokémon Roby-t játszik – Lassú, de igen jó benne

×