Half-Life: Alyx – Final Hours tulajdonképpen egy multimédiás storybook, mely érdekes titkokat rejt az elmúlt évtizedek fejlesztéseiről.

Mondhatni eléggé meglepte a Valve a Half-Life rajongókat azzal, hogy a hosszú évek után a várva várt Half-Life 3 helyett egy VR játék született a franchise-on belül. Sokan megkérdőjelezték a vállalat döntését, hiszen az évek során számtalanszor előkerült a Half-Life 3 témája, számtalan pletyka és szivárgás szólt arról, hogy érkezik.

Végül persze megszületett a Half-Life: Alyx és a rajongók ismét átélhették a klasszikus játék világát, VR-ban.

Tegnap viszont a Steam oldalán megjelent a Half-Life: Alyx – Final Hours, mely egy 8 dolláros interaktív dokumentumfilm arról, hogy hogyan készült a játék. A 12 fejezet során Geoff Keighley segítségével ismerhetjük meg a játék fejlesztésének kulisszatitkait.

Final Hours

 

A dokumentumfilm talán rossz szó, ez inkább egy olyan storybook, melyben funkciók segítségével, interaktív módon ismerjük meg a játék különböző készítési fázisait. Ezen funkciók között található egy úgynevezett NEVER-BEFORE-SEEN PROTOTYPES, ami a leírás szerint az Alyx korai prototípusait, valamint a Valve törölt és eddig meg nem jelent projektjeit fedi fel.

HL3

Kép forrása: Valve

Ez alapján világossá válik, hogy az évtizedekig várva várt Half-Life 3 is tervben volt, ám több más projekt mellett törölve lett. A szaggatott háttér azt jelzi, hogy ezek a projektek már nem valósulnak meg. Ezek közé tartozik a Left 4 Dead 3 is, melyről az évek során szintén sok pletyka született, aztán a Valve tisztázta, hogy törölték.

A dokumentumok tehát gyakorlatilag szinte biztossá teszik, hogy a Half-Life 3 egy véglegesen törölt projekt. Legalábbis nem valószínű, hogy úgy és olyan formában valósulhat meg a jövőben (ha egyáltalán megvalósul), ahogy azt a korai projektek során tervezték.

Sajnos ez rossz hír lehet azoknak, akik abban reménykedtek, hogy az Alyx után érkezik a folytatás. Ugyanakkor a Valve a siker után már tervezi a következő Half-Life játékot, bár gyanús, hogy az sem a HL3 lesz.

„A csapat nagy része azt reméli, hogy a következő projekt egy teljes, nem VR Half-Life játék lesz, minden hagyományos játékplatformra” – mondta Keighley.

Kép forrása: Valve

A letölthető alkalmazás a korai játékterveken és az Alyx készítésén túl tele van egyéb Valve törekvésekkel is. Ilyen például a Valve víziója arról, hogy az emberi agyhoz kapcsolódó hardvert készítsenek.

Ami viszont a lényeg, hogy a Half-Life: Alyx – Final Hours sok érdekes infóval szolgál azok számára, akik szeretnék bővíteni ismereteiket a Half-Life készítésének és a Valve terveinek sűrűjében. Egy túra keretében még a Valve székházának egyes részeibe is be lehet menni. Sajnos az alkalmazás nem utal arra, hogy a jövőben még több Half-Life játék készülne, de semmi sincs kizárva.

Téged érdekel a Half-Life: Alyx – Final Hours alkalmazás?

Japánban egyre jobban fogy a karantént segítő gamer sátor

×