A Final Sword című játék gyanúsan más játékok alapján készült. A zene, a játékmenet kísértetiesen hasonlít, ráadásul tele van hibákkal.

Valóban létezik néhány videojáték franchise, mely a világon hatalmas népszerűségnek örvend, és a kiadónak óriási bevételt generál. Nem meglepő tehát, hogy kisebb cégek is megpróbálnak szerezni egy szeletet a tortából, így igyekeznek a jó bevált mintákat követni. Így egy-egy műfajon belül néha számtalan hasonló játék születik.

Ám egyikre sem nézünk olyan furán, mint a nemrég Nintendo Switch eShop-ba került Final Sword-re.

A Final Sword ugyanis elvileg a legegyedibb játékélményt kínálja, a kiadó részéről azonban ez a kijelentés nevetségesen hangzik, ha összehasonlítjuk más játékokkal. Már a játék előzetese is bizonyíték arra, hogy a játék tulajdonképpen egy keveréke az ismert címeknek, műfajoknak.

 

Kezdjük ott, hogy a főszereplő animációja kísértetiesen hasonlít a Dark Souls karaktermozgásra. A videóban is látható sárkány valamiért engem a Skyrim-re emlékeztet. Sok japán játékos vett észre Monster Hunterre utaló jeleket, de talán a legérdekesebb a zene, ami a The Legend of Zelda: Breath of the Wildot idézi.

Az igazság az, hogy én nem szeretek copy-zni és valahol természetes is, hogy egy játék megpróbálja a jól bevált elemeket átvenni más játékokból, hogy hamar népszerű legyen. De kissé túlzásnak érzem azt, ha ennyire szemtelenül másol valami sikeres címekből.

A másolás mértéke

Elég megnézni a Zelda és a Final Sword borítóját.

Final Sword

Breath of the Wild

Ez a két rajz szintén érdekesen hasonlóra sikeredett.

Persze a sok furcsaság nem csak a külsőben fedezhető fel. Milyen érdekes, hogy a játékban szereplő háttérzene szintén kísértetiesen hasonlít a Zelda egyik zenéjére. Íme a Final Sword:

És a Zelda: Ocarina of Time:

https://youtu.be/EKLAUNc58iA

 

Nos, miután a játékosok felfedezték a sok hasonlóságot, a Final Sword végül lekerült a Nintendo eShop-ból. A fejlesztő HUP Games azt állítja, hogy a zenét harmadik féltől vásárolta, és fogalmuk sem volt róla, hogy ennyire hasonlít a Zelda dalára. Jelenleg javítják a helyzetet és remélik, hogy hamarosan újra elérhetővé tehetik a játékot.

Persze jogos lehet a kérdés, hogy miért ne akarna bárki a hasonlóságok ellenére egy ilyen játékkal játszani? Elvileg minden meg van benne, ami kell, nem igaz? Nos, akkor érdemes megnézni az alábbi videókat, melyekből kiderül, hogy a játékmenet során nem éppen rózsás a helyzet. A Final Sword valóban rendkívül innovatív, vidám bugokat kínál mindenkinek.

Higgyétek el, ez csak néhány hiba, amit a játékosok közzétettek. A bugok gyakorlatilag játszhatatlanná teszik a címet, sőt a játék olyannyira kiégette a japán közösséget, hogy meg is kapta a kusoge jelzőt, ami egyszerűen szar játékot jelent.

Az biztos, hogy a fejlesztők egyedit alkottak, mert ilyet még senki nem csinált. Reméljük nem is fog.

Ártatlanok vagy toxikusak? – Lecsapott a Warzone banhammer

×