Új kártyák a láthatáron.

Az utóbbi időben egyre erősödik az RTX hype, ami az új generáció közeledésének tudható be. Noha az Nvidia egyelőre még titkolózik, az első Ampere chipeket már bemutatták, viszont a dedikált videókártyák frontján mind ez idáig még nem debütált az új széria.

Azóta a referenciahűtők és a specifikációk is kiszivárogtak, viszont idáig kizárólag a felső kategória képviselőiről tudtunk meg újdonságokat, ami nem véletlen, ugyanis a bejelentésekkor mindig a felső házat mutatják be elsőként. Jó hír, hogy ezúttal akár az RTX 3070 is ott lehet a rajtvonalban, ugyanis most jó pár adat látott napvilágot a kártyával kapcsolatban.

RTX 3070 és RTX 3070 Ti (vagy Super?)

A közép-felső ház tagjai a GA104-300-as GPU chipre épülnek és az RTX 3070 mellett rögtön egy picivel erősebb variáns is megjelent az RTX 3070 Ti vagy RTX 3070 Super személyében. A végleges elnevezéseket egyelőre csak az Nvidia tudja, de a két kártya nagyon hasonló specifikációkkal rendelkezik.

A kiszivárgott specifikációk / Kép: Videocardz

A Videocardz jelentése szerint a sima RTX 3070 2944 CUDA magot és 8 GB GDDR6 memóriát fog felvonultatni, míg a kicsit erősebb verziója már 3072 CUDA magot és 8 GB GDDR6X memóriamodult kapott, ennek megfelelően a TDP is magasabb lett némileg, egy 30 wattal fogyaszt többet a kártya a kiszivárgott adatok szerint.  Véleményem szerint az erősebb kártya inkább a Super jelölést fogja megkapni, tekintve, hogy a Ti verziók általában nagyobb ugrást szoktak jelenteni, itt viszont csupán minimális az előrelépés papíron.

A fentebbi táblázatban egyébként már kezd körvonalazódni a kép, ami elég nagy különbségeket sejtet már az RTX 3070 és az RTX 3080 között is és akkor még ott van az RTX 3080 Ti, ami 5248 CUDA magot kaphat, azaz 2432 maggal kapott többet az RTX 3070-hez képest.

Természetesen a kiszivárgott információkat ezúttal is érdemes fenntartásokkal kezelni. Ha minden jól megy szeptember környékén már többet fogunk tudni, a legtöbben ekkorra datálják ugyanis a hivatalos bejelentés dátumát. 

Ezt láttad már?

Elírás vagy ez komoly? – A „Nagy Navinál” is erősebb videókártya készülhet az AMD műhelyében

 

×