Új iPhone-t még nem mutatott be az Apple idén, így a WWDC kizárólag az operációs rendszerekről szólt. Mutatjuk, hogy mitől izgalmas az iOS 14.

Jelenleg két lehetőségünk van arra, hogy kipróbáljuk az iOS 14 béta verzióját a telefonunkon. Ha van fejlesztői profilunk, azon keresztül telepíthetjük a bétát, vagy pedig a netről letöltve is élesíthetjük a szoftvert. Utóbbihoz is fejlesztői profil szükséges.

Apple iOS 14

Az Apple folyamatosan nyomatékosítja, hogy a béta szoftver nem alkalmas mindennapi használatra, így kérünk titeket, hogy ti is ennek fényében telepítsétek, ha szeretnétek.

Az új iPhone-okkal érkező rendszer rengeteg hibajavítás mellett olyan funkciókat is behoz végre az iOS világába, amiket az Android felhasználók már hónapok, vagy évek óta élvezhetnek. A lényeg azonban az, hogy most már az iPhone-on is elérhetőek lesznek. Nézzük is, mik a legizgalmasabb új funkciók az iOS 14-ben:

Kép-a-képben

A picture-in-picture funkció egy régóta ismert fogalom az Androidos telefonokon. Az Apple először az iPad OS-en mutatta be, mikor elkezdték nyomni a laptop piac felé az eszközt. Az iOS 14 bétában már végre iPhone-on is elérhető a funkció, egyelőre viszont csak azok az appok tudják, amik iPad-en már implementálták a funkciót.

Forrás: TNW

Alapértelmezett programok váltása

Androidon évek óta van lehetőségünk kiválasztani, hogy milyen funkciókat melyik programmal szeretnénk kezelni. A webböngésző, emailező program, zenelejátszó és minden a saját választásunk. Ezzel szemben az iOS ilyen szempontból is mindig nagyon kötött volt. Böngészőnek ott volt a Safari, zenéknek a Zenék app (most Apple Music), és az emailjeinknek is megvolt a házi szoftvere.

Most végre lazítottak a fejlesztők, bár nem lett teljesen szabad a kezünk. Az iOS 14 felhasználóknak a jövőben már lehetőségük lesz webböngészőt és alapértelmezett email programot választani, persze ehhez előbb az Apple-nek el kell fogadnia a programot, erre lesz egy hitelesítő folyamat a jövőben.

Főképernyő változások

Talán a legszembetűnőbb újdonság a főképernyőn történt. Az iOS 14-től kezdve végre iPhone-on is lehetne majd widgetek az ikonok között, így nem kell majd megnyitni az időjárás appot, ha érdekel, milyen idő van kint. Egyelőre csak az Apple által fejlesztett appok működnek kis ablakban, de a WWDC alatt elmondták, hogy erre minden külsős appnak is lesz lehetősége.

Forrás: Wired

Önálló Alkalmazás darabok

Az Apple által csak App Clips-nek hívott funkció hatalmas életmentő lehet bizonyos esetekben. A funkció lényege, hogy adott alkalmazások részeit az app telepítése nélkül is használhatunk majd.

Jó példa erre mondjuk egy közösségi autókölcsönzés. Napjainkban ez egy rendkívül hosszú folyamat az első indulásnál. Appot letölt, beregisztrál, hitelkártyát hitelesít és a többi. Ha az App Clips funkci elterjed, egy QR kód mindent megváltoztat.

A jövőben csak beolvassuk a QR jelet, egy felugró ablakban elindul a telefonunkra nem is telepített szoftver oda kellő része, az Apple bejelentkezés és Apple Pay segítségével pedig már be is pattanhatunk a kocsiba, mindezt néhány másodperc alatt.

Ezek mellett persze az iOS 14 további szuper funkciókkal van felvértezve. Ha minden jól megy a fejlesztés során, ebben a hónapban már érkezik a nyílt béta, mely bárki számára elérhető lesz. Mi továbbra is azt javasoljuk, hogy az elsődleges telefonra ne telepítsétek, ha azonban nem bírjátok a várakozást, egy biztonsági mentést mindenképp csináljatok a telefonotokról!

Nektek melyik funkció tetszik a legjobban az iOS 14-ben?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×