A cenzúra és a politika széttördeli az internet globális egységét, elkülönítve egymástól a felhasználókat – írja a New York Times.

Bár néha azt gondoljuk, hogy az internet mindenhol mindenki számára ugyanolyan formában elérhető, ez nem így van. Különösen igaz ez az ázsiai országokra, ahol többek között Kínában és Indiában nem mindenhez férnek hozzá a felhasználók. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az internet elmossa a határokat, a New York Times cikke rávilágít arra, hogy tévedünk.

Indiában a 24 Dutta három évvel ezelőtt csatlakozott a TikTok közösséghez, mára több mint 350 ezer követője van. Dutta Kelet-Indiában él és vicces videókat készít életéről. A TikTok segítségével úgy érzi, hogy kapcsolatba lép a nagyvilággal. Többek között ez az oka annak, hogy az indiai vezetés a héten úgy döntött, hogy betiltja a TikTok-ot és rengeteg más kínai alkalmazást.

Kép forrása: India TV News

A valódi tehetség ebben az alkalmazásban nyilvánul meg Indiában. Felháborító látni, hogy véget ér” – mondta Dutta.

A TikTok valójában az első olyan kínai internetes szolgáltatás, ami globális szinten hatalmas rajongói táborral rendelkezik. Sajnos azonban az egyre romló diplomáciai kapcsolatok áldozatává esett, pont úgy, ahogy sok más mobiljáték az országban. Ez egy újabb jele annak, hogy az interneten is egyre inkább olyan határok születnek, mint a térben.

Kép forrása: NYT

Miután két héttel ezelőtt egy kínai-indiai határátkelés során 20 indiai katona halt meg, a két ország között hatalmas feszültség alakult ki.

Újdelhiben a kormány a hét elején bejelentette, hogy 59 kínai alkalmazás kerül tiltás alá, mivel szerintük azok titokban továbbítják a felhasználók adatait Indián kívüli szerverekre.

India döntése számos kínai technológiai óriást lehetetlenít el az országban, beleértve az Alibabát, a Tencentet és a Baidut is. A TikTokot, amely hatalmas közönséget épített Indiában, több mint 610 millió alkalommal töltötték le az országban, a Sensor Tower becslései szerint. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban ehhez képest 165 millióan telepítették.

Érdekes egyébként, hogy maga Kína évekkel ezelőtt kezdte felhúzni az internet kínai nagy falát. A Google és a Facebook számára egy ellenőrzött környezetet hoztak létre, ahol a kormány mindent felügyelni tud. Az országban a világon megjelenő videojátékok nagy rész elérhetetlen, illetve nagyon komoly procedúrán kell keresztül menniük.

Kép forrása: NYT

A kínai nagyvállalatok viszont arra vállalkoztak, hogy terjeszkednek nyugaton is. Az olyan mobilcégek, mint a Xiaomi vagy a Huawei ezt sikeresen tették. Bár ugye Amerikában a Huawei már nincs jó helyzetben.

Kedd este az indiai TikTok-felhasználók hibaüzeneteket kaptak, amikor megpróbálták betölteni az alkalmazást.

Nikhil Gandhi, a TikTok indiai vezetője nyilatkozatában kijelentette, hogy a társaság vezetőit meghívták egy indiai tisztviselőkkel közös találkozóra a döntés kapcsán. Hozzátette, hogy a TikTok nem osztott meg indiai felhasználókkal kapcsolatos információkat a kínai kormánnyal vagy más külföldi kormányzattal.

Indiában most abban bíznak, hogy születik majd egy másik alkalmazás, ami lehetőséget teremt az alkotásra. Sok fiatal számára ugyanis az alkalmazás jelentette a kapcsolatot a világgal. Mindeközben az indiai cégek örömmel fogadták a döntést, hiszen számukra nehéz volt versenyezni a kínai óriásokkal. Most, hogy a TikTok nem ural mindent, végre ők is termelhetnek egy kis profitot.

Te mit gondolsz? Jó döntés volt betiltani a TikTokot Indiában?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×