Úgy tűnik, hogy a Method klán története szép lassan véget ér, mivel a partnerek, a csapat tagjai és a streamerek sorra mondják fel a szerződéseket.

A Method egy professzionális esport-szervezet, csapatokkal, World of Warcraft útmutatókkal, videókkal, streamekkel és hírekkel. Nem kétséges, hogy a szervezet igen nehéz időszaknak néz elébe, sőt akár a végét is jelentheti az, ami az utóbbi időben történik.

Egy régi-régi tag, MethodJosh ugyanis (ismét) sorozatos szexuális vádja alá került, a vezérigazgató Sascha Steffens-szel egyetemben. A botrány kirobbanása után egy tucat tag, köztük partnerek, Shanna ‘Darrie’ Roberts ügyvezető igazgató, valamint streamerek (Zizaran, djarii), szerződést bontott a szervezettel.

Még olyan szponzorok is kihátráltak, mint a MSI.

MethodJosh

Kép forrása: Reddit

A zaklatás vádja a múlt héten pörgött fel igazán, amikor több százan osztották meg saját történetüket a játékiparban zajló szexuális zaklatásokról és bántalmazásokról. Mint kiderült, MethodJosh évek óta keveredik hasonló ügyekbe, a szervezet több esetben védte meg őt kiskorúak szexuális zaklatásának, sőt nemi erőszak vádjaitól.

A húszas évei közepén járó streamer egyébként igen népszerű volt a Twitchen, összesen 174 ezer követőt szerzett. 2019 nyarán azonban a Twitch végleg bannolta őt a platformról, mindezt magyarázat nélkül. Bár a Twitch azóta sem adott ki nyilatkozatot a ban okáról, sokan azt pletykálják, hogy valószínűleg hasonló ügyek állnak a dolog hátterében. A Kotaku oknyomozása során arról számolt be, hogy MethodJosh több női rajongóját is zaklatta Discord szervereken. Három forrás is azt állította, hogy MethodJosh többször elmondta, hogy lányok szempontjából a 15-16 éves kort tartja tökéletesnek.

A Method vezérigazgatójának, Scott McMillan-nek TwitLonger nyilatkozata arról árulkodik, hogy a szervezet vezetősége még 2019 januárjában volt kénytelen szembe nézni azzal, hogy MethodJosh állítólag kiskorúaknak küldött meztelen fotókat.

„Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen fontos állítást ki kellene vizsgálnia a rendőrségnek. Nem voltunk felkészülve egy ilyen vád kezelésére” – írta McMillan.

A Method korábban nem tett komoly lépéseket MethodJosh ügyében, még akkor sem, amikor végleges bannt kapott a Twitch-től, vagy amikor a közösség MethodJosh klipeket kezdett terjeszteni. Ezekben a videókban a streamer állítólag nőgyűlölő, rasszista és egyéb aggasztó megjegyzéseket tett. Akkor sem történt semmi, amikor a Method vezetősége is tudta, hogy rendőrségi nyomozás folyik ellene.

„Hittünk Josh-nak, amikor határozottan azt állította, hogy minden állítás hamis és majd kiderül az igazság” – írta McMillan.

Az események a múlt héten pörögtek fel igazán, amikor egy Twitch streamer, poopernoodle bevallotta, hogy 2019 júniusában MethodJosh megerőszakolta. Elmondása szerint MethodJosh több hónapon keresztül szexuálisan és érzelmileg bántalmazta. Egy alkalommal, amikor poopernoodle meglátogatta MethodJosh-t az otthonában, hogy közösen streameljenek, állítása szerint megerőszakolta. Története után még 7 ember jelent meg, aki hasonló esetekről számolt be.

Mindegyikük részletesen magyarázza el, hogy milyen szexuális zaklatás érte őket, sőt képeket és üzeneteket is felmutatnak bizonyítékként. Egyikük azt állítja, hogy Josh hármasra is rá akarta venni, amikor ő csak 15 éves volt. Mindannyian azt mondják, MethodJosh tudta, hogy hány évesek.

A Method szervezet csak a múlt héten kiderült vallomások után bontott szerződést MethodJosh-al.

Sascha Steffens

AnnieFuschia – Kép forrása: Twitch

Nem sokkal azután, hogy MethodJosh szóba került, egy korábbi Method streamer, AnnieFuschia szintén arról számolt be, hogy a szervezet társ-igazgatója, Sascha Steffens félreérthetetlen ajánlatokat tett neki. Amikor Annie 2017-ben elhagyta a csapatot, el is mondta McMillannek, hogy mi történt, ám akkor Steffens jogi lépésekkel fenyegetőzött.

Egy nappal Annie vallomása után egy másik Twitch streamer, Swebliss is elmondta saját történetét Steffens-szel kapcsolatban, ami szintén helytelen szexuális magatartásról árulkodik. Nem sokkal ezután a Method közölte, hogy hogy Steffenst fizetetlen szabadságra küldték a vizsgálat idejére. A TwitLongeren tett nyilatkozatban Steffens elismeri, hogy hiba volt nyomulós üzeneteket küldeni, de tagadja AnnieFuschia és Swebliss egyéb állításait.

Mi lesz most?

A Method számára úgy tűnik, hogy a megbánás túl késő. A World World of Warcraft PvP csapata, a teljes Exile team, valamint az észak-amerikai Mythic Dungeon Invitational csapat lemondott. A honlapon nem láthatók a csapatok.

Legalább 29 további streamer – köztük a Method szerződéses és a velük szorosan együttműködő partner– mondta fel a megállapodásokat. A PC Gamernek adott nyilatkozatban a Blizzard képviselője kijelentette:

„Nincs üzleti kapcsolatunk a Method-dal, és nem fogunk velük együtt dolgozni.”

 

Tekintettel a vádak súlyosságára és a szervezetből távozó emberekre, nehéz megmondani, mi lesz a Method sorsa. Bár 2018-ban a Method igencsak befolyásos szervezet lett a World of Warcraft és esport közösségben, nem sok esély van rá, hogy kilábalnak ebből az ügyből.

McMillan kijelentette, hogy „kell egy kis idő”, hogy elgondolkozzon saját és a szervezet jövőjéről.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×