Egy ízig-vérig gamer laptop az 500 ezer forint alatti ársávban.

Nemrég debütált az Intel 10. generációs processzorcsaládja, ennek alkalmából a laptopgyártók frissítették kínálatukat. Így tett az MSI is, ezúttal a GP65 Leopard fantázianévre hallgató laptopot néztük meg közelebbről.

Külső

Korábban járt már nálunk az MSI GL65, amiben még az akkor aktuális 9. generációs i7 teljesített szolgálatot. Ennek megfelelően a dizájn nem hatott újként, tekintve hogy csupán egy szezonközi frissítés történt a palettán. Ettől függetlenül a készülékház most is rendben volt. A felhasznált anyagok teljesen rendben vannak. Nem recseg, nem ropog, de persze néhol valamennyire gyűjti az ujjlenyomatot.

Nekem őszintén szólva nagyon tetszik ez a kissé robusztus, de mégis elegáns dizájn. A gépről már messziről lerí, hogy gamer, mindeközben a hűtésre is próbáltak figyelni. Ennek megfelelően a gép alja sokkal jobban szellőzik, mint az átlagos laptopok.

A vastagsága szerintem rendben van, ez a még hordozható kategória. Valahol félúton álltak meg a hordozhatóság és a jó hűtés között, de egyiket sem áldozták fel a másik oltárán. A maga 2,3 kilójával szerintem nem okoz nagy gondot a hurcolása. Napi szinten azért nem vinném magammal mindenhova, persze nem erre találták ki.

Mindenkinek elsőként tűnt fel az RGB színekben pompázó billentyűzet, amit a SteelSeries-zel kollaborálva hoztak el nekünk. Ez valóban nagyon jól néz ki, főleg ha testre szabjuk. Mindemellett rendesen teszi a dolgát, de azért túl sokat nem szabad elvárni tőle. Halk, de nem az a kifejezetten gamer klaviatúra, ellenben bárhol előkapható, és viszonylag kényelmes rajta gépelni.

Kijelző

A kijelző az rendben volt ezúttal is, de azért itt is kitérnék arra, hogy a gyártó „IPS-szintűnek” titulálja, ami maximum a betekintési szögekre érthető. Abban ugyanis egész jól teljesít a kicsike. Ellenben az RGB színskálában elég távol áll az IPS-es társaitól, de nem is várjuk ezt el egy TN paneltől.

A válaszidő ennek megfelelően rendben van, a színek nem fakók, de azért itt kicsit túl lett tolva a szaturáció. Itt ki is emelném, hogy kapható belőle 120 és 144 Hz-es variáns is, de meg merném kockáztatni, hogy kézi tuninggal a 120 Hz-es panellal szerelt darabokkal is el lehet érni a 144 Hz-et. Nem mintha olyan óriási lenne a különbség.

Csatlakozók

Csatlakozók tekintetében hozza a kötelezőt. 3 darab USB 3.2 (Gen1) és egy 1 Type-C porttal gördül le a futószalagról, ami mellett egy HDMI és egy Displayport videokimenet is helyet kapott. Továbbá van még fejhallgató csatlakozónk, RJ45 port és a kártyaolvasó sem maradt ki a repertoárból.

Teljesítmény

Specifikációk tekintetében nincs szégyenkezni valója a GP65 Leopardnak. Akár RTX 2070-nel is kérhető, mi esetünkben viszont egy RTX 2060 teljesített szolgálatot, amit egy 6 magos, 12 szálas Intel Core i7-10750H-val hajtottunk. Ez a processzor 2,6 GHz-es alap és 5 GHz-es boost órajellel rendelkezik. Ez alapórajelen 45 wattot fogyaszt, 5 GHz-en pedig sokkal többet. Már ebből is sejthető, hogy egy ilyen processzor hűtése még egy asztali gépben is kihívás lenne, nemhogy még laptop fronton.

Már az elején leszögezném, nem véletlenül említettem meg a hűtést. Az ugyanis valami katasztrofálisra sikeredett. Megértem én, hogy az emberek nagy teljesítményre vágynak, még akkor is, ha egy laptopról van szó. A videoteljesítménnyel nincs is probléma, az Nvidiának ráadásul sikerült egész takarékos chipeket készítenie, ellenben az Intelnek ez nagyon nem jött most össze. A 14 nanométeres gyártástechnológiát tapossák továbbra is, miközben folyamatosan emelik az órajeleket, ezt pedig egy laptopba bepasszírozni szerintem nem a legjobb ötlet.

Ez már viszonylag hamar kiütközött, tekintve hogy egy Unigine Heaven Benchmarkkal kezdtem a gép tesztelését. A ventilátorok hamar süvíteni kezdtek, ami nem csoda, hiszen egy 5 GHz órajelű i7 teljesít szolgálatot. Pár percen belül pedig már csak kapkodtam a fejemet, amikor mind a 6 mag a 100 fokot verte, az órajel pedig egészen 2,6 GHz-ig, azaz alapórajelig esett.

Ez már egyáltalán nem nevezhető egészségesnek, még akkor sem, ha egy laptopról beszélünk.

Gyakorlatilag a Tj maximumon futott a GP65 Leopard, ami nem túl jó, a hardverek élettartamát tekintve. Játékok alatt szerencsére már egy fokkal jobb volt a helyzet. Persze mindezt csak képletesen, tekintve hogy hőmérsékletről beszélünk. A GTA V benchmark alatt javarészt 85 és 95 fok között ingadozott a hőmérséklet, de itt is elcsúsztunk néha egészen 99 fokig, ami nem túl bizalomgerjesztő.

Maga a játékbeli teljesítmény egyébként rendben volt. Hozza egy középkategóriás PC szintjét, aminek ugye megvan az ára. A gép zajszintje is hagy némi kívánni valót maga után, ugyanis játék közben is hallani a ventilátorok zúgását, amelyek egyszerűen képtelenek megfelelően lehűteni az i7-10750H-t. Így sajnos elő-előfordul, hogy még fejhallgatón keresztül is meghalljuk a gép fuvallatát.

Specifikációk

  • Kijelző: 15,6” FullHD, IPS, 120 Hz/140 Hz
  • Processzor:  Intel Core i7-10750H
  • Videókártya: Nvidia RTX 2060 6GB
  • Memória: 16 GB DDR4 2666 MHz
  • SSD: 512 GB NVMe M.2
  • Akkumulátor: 6 cellás Li-ion 51 Whr
  • Gép mérete: 357 x 248 x 27.5 mm

Galéria

Összefoglalás

Amikor Intel gondoskodik a fűtésről – MSI GP65 Leopard teszt


Szerzői értékelés

6

A gép külseje még mindig ütős, a csatlakozók rendben vannak. Jó az anyaghasználat, a kijelző sem tragikus, persze az "IPS level" erősen marketingszagú. A hőfokok és a zajszint mellett viszont nem lehet egykönnyen elmenni. Ezzel a processzorral egyszerűen nem tudom ajánlani ezt a gépet. Az, hogy folyamatosan 100 fok körül van terhelés alatt, egyszerűen nem egészséges sem a processzor, sem az alaplap szempontjából. Az árcédulával nincs probléma, elvégre a 480 ezres árcédulával a gamer laptopok középmezejébe tartozik. Szívesen megnézném egy kevesebbet fogyasztó Core i5-tel, vagy akár egy középkategóriás Ryzennel.

kellően erős hardver

menő és praktikus dizájn

felhasznált anyagok minősége

teljesen testreszabható RGB világítás

kellő mennyiségű csatlakozó

jó betekintési szögek

impozáns játékteljesítmény

méretes SSD

terhelés alatt hangos

borzasztó hőfokok

botrányos minőségű hangszórók

gyenge üzemidő

Olvasói értékelés

4

×