A GPU Scheduling, amely a Windows 10 májusi frissítésébe mutatkozott be, a napokban friss támogatást kapott az Nvidia és az AMD részéről. Ez jó hír lehet a gamereknek.

Az AMD és az Nvidia nemrégiben új illesztőprogramot adott ki, amely új lehetőséget nyújt a Windows 10 2020 májusában bevezetett szolgáltatáshoz. A szóban forgó szolgáltatás az úgynevezett hardveres gyorsítású GPU scheduling (röviden HAGS), ami alapvetően a memóriakezelés vezérlését veszi le a CPU-ról, és adja át GPU-nak. Ez elméletileg le vesz valamennyit terhet a CPU-ról, ami kis teljesítménynövekedést is eredményezhet.

A nemrég bevezetett frissítés használata nem mindenki számára elérhető, mivel függ attól, hogy ki milyen hardverrel rendelkezik. Sajnos az a helyzet, hogy a rendszer akár teljesítmény-csökkenéssel is járhat, ahogy arról a korábbi PCG hardver guru, Jarred Walton beszámolt tesztjei során.

Az Nvidia a GPU Scheduling támogatást a legfrissebb GeForce Game Ready 451.48-as verziójában tette elérhetővé, míg az AMD a funkciót az Adrenalin 2020 Edition 20.5.1 Beta verziójában helyezte el. A legújabb AMD driver csak a Radeon RX 5600 és 5700 kártyákat támogatja. Sajnos ezzel van némi probléma is, amit listáztak is legutóbbi Release Notes-ban.

Kép forrása: Reddit

A fent említett GPU Scheduling szolgáltatás viszont nagyon jól jöhet a laptopok esetében. Ott ugyanis általában szűkös a memória, így kis mértékű, 10 százalékos teljesítménynövekedés is elegendő lehet ahhoz, hogy valamivel több FPS-ünk legyen a játékokban.

A PCGamer tesztjei alapján nem igazán sokat nyom a teljesítményen a beállítás, ám nyilván minden gép esetében más eredményt hozhat.

 

Ha te magad is ki akarod próbálni, hogy mennyiben segít a játékaid esetében, ezt kell tenned:

Ha ez megvan: jobb egérgomb az asztalon, képernyőbeállítások, majd grafikai beállítások. Itt találod majd meg a Hardware-accelerated GPU scheduling szolgáltatás lehetőséget.

Egy restart után kipróbálhatod, hogy mennyire segít a gépeden a játékok esetében.

Te már kipróbáltad?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×