Melyik a jobb hűtési megoldás? Utánanéztünk.

Valamikor a 2000-es években kezdtek egyre nagyobb népszerűségre szert tenni az épített vízhűtések. Ekkor viszont még igencsak drága mulatság volt a vizezés, így egyrészt sokan nem engedhették meg maguknak, másrészt mindez csak a hozzáértők kiváltsága volt. Elég könnyen el lehetett árasztani a gépet, amivel a garancia is azonnal ugrik természetesen, ez pedig nem túl kellemes, főleg egy új gép esetén. Ezek után a gyártók szép lassan meglátták a piaci rést és mára már teljesen elárasztanak bennünket a AIO vízhűtések, amit egyesek csak játékvíznek csúfolnak.

De vajon tényleg hatékonyabb a vízhűtés? Netán halkabb is?

A gépépítésnél gyakran elhangzik a kérdés: kell-e vízhűtés vagy elég lesz a „lég” is? Nos, már maga a kérdés is több sebből vérzik, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem jobb mindenben egy AIO vízhűtés. Ez persze terhelés közben derül ki, vásárlás előtt pedig nincs lehetőségük végigtesztelni az összes megoldást, így kénytelenek vagyunk a különféle tesztekre hivatkozni. Így teszünk mi is, ennek örömére a legnépszerűbb tech összehasonlításokat vettük alapul, hogy fényt derítsünk az igazságra.

Linus Tech Tips

 

Bizonyára sokan ismerik Linus Tech Tips csatornáját, aminek nézőtábora egyre gyorsabban nő az utóbbi időben.  Linus-ék a Corsair vízhűtőit vetették össze a Noctua hasonló árú megoldásaival. A robosztus hűtőbordákat látva elsőre azt tippelnénk, hogy a legnagyobb vízhűtés vitte a pálmát, elvégre ez a legnagyobb fenevad.

A végeredmény viszont elég meglepő lett, ugyanis a Corsair közepes, két ventis hűtőbordája jobb eredményt ért el, már ha csak a hőfokokat nézzük, tekintve, hogy a H150i Pro némileg halkabb volt a plusz 2 fokért cserébe.  Ezzel a kisebb Noctua hűtő teljesítménye vetekedett, viszont az NH-U12A teljesített a legjobban és a leghalkabban a teszt során.

Azaz ez esetben a léghűtés győzelmet aratott, még ha csak egy hajszállal is. A hangbéli különbség viszont már jól érezhető.

1-0 a léghűtőknek, folytassuk!

TheVR Tech

 

A TheVR is végzett egy gyorstesztet, ők is a Corsair megoldásait vizsgálták, viszont itt csupán 3 modell kapott helyet az összeállításban. A vadiúj RGB-s H115i Platinum csapott össze az A500-zal, míg előbbi 58 ezer forintot kóstál, addig az utóbbit már 40 ezerért behúzhatjuk. A kérdés csupán az, hogy megéri-e a többletet a vízhűtés?

A TheVR-osok 1 órán keresztül kínozták a gépben lakozó Ryzen processzort, így jött ki a fentebbi végeredmény. Meglepő módon itt is a léghűtő érte el a legjobb eredményt, viszont itt sem volt óriási a különbség a két típus között. Ellenben a referenciaként használt NZXT Kraken X52-t már elég rendesen odaverte a Corsair A500, ugyanis 10 fok volt a két hűtési megoldás között. Ugyanitt megjegyezném, hogy a Corasair A500 még csak nem is a legjobb hűtők közé tartozik, vannak nála bőven jobb és főként halkabb megoldások a piacon.

2-0 a léghűtők javára.

Összegzés

Vízhűtés

Vannak jól és kevésbé jól sikerült darabok. Mint a fentebbi példából láthattuk, nem feltétlenül jobb a nagyobb hűtő, így érdemes utána járni még a vásárlás előtt, hogy melyik típus mire képes. Alapvetően elmondhatjuk, hogy egész jól hűtenek az AIO vízhűtő rendszerek is, viszont némileg elmaradnak a léghűtős társaiktól. A kinézet persze sok dologért kárpótol, ugyanis a léghűtős megoldásokkal ellentétben, itt egy sokkal letisztultabb kinézetet kapunk, amire egyszerűen jó ránézni. Sokaknak már csak ez megéri a felárat. Ha viszont valaki azért akar vízhűtést, mert halkabb, azt ki kell ábrándítsuk: a ventilátorok ugyanúgy ott figyelnek a radiátorokon, ráadásul még a vízpumpa hangjával is meg kell barátkoznunk. Sajnos vagy nem sajnos, a léghűtők egyszerűen halkabbak azonos körülmények között.

Léghűtés

Az évek során bizonyított hűtési megoldások a mai napig megállják helyüket. Legyen bármilyen forrófejű a processzorunk, biztosan találunk olyan hűtőt, ami képes megfelelő hőfokok mellett kiszolgálni a gépet. Előnye, hogy olcsóbb, halkabb és még hűvösebben is tartja a gépet a vízhűtésekhez képest. Cserébe egy fokkal kevésbé menő, persze nem mintha, nem szerelhetnénk ezeket is RGB-s ventilátorokkal, úgy azért hozza a szintet. A kinézetet leszámítva gyakorlatilag mindenben jobbak az AIO vízhűtős ellenfeleikhez képest. Ráadásul még attól sem kell tartanunk, hogy egy véletlen hiba következtében elázik a gépünk.

Ti melyik hűtési megoldást preferáljátok?

Borítókép: Linus Tech Tips @ YouTube

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×