Melyik a jobb hűtési megoldás? Utánanéztünk.

Valamikor a 2000-es években kezdtek egyre nagyobb népszerűségre szert tenni az épített vízhűtések. Ekkor viszont még igencsak drága mulatság volt a vizezés, így egyrészt sokan nem engedhették meg maguknak, másrészt mindez csak a hozzáértők kiváltsága volt. Elég könnyen el lehetett árasztani a gépet, amivel a garancia is azonnal ugrik természetesen, ez pedig nem túl kellemes, főleg egy új gép esetén. Ezek után a gyártók szép lassan meglátták a piaci rést és mára már teljesen elárasztanak bennünket a AIO vízhűtések, amit egyesek csak játékvíznek csúfolnak.

De vajon tényleg hatékonyabb a vízhűtés? Netán halkabb is?

A gépépítésnél gyakran elhangzik a kérdés: kell-e vízhűtés vagy elég lesz a “lég” is? Nos, már maga a kérdés is több sebből vérzik, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem jobb mindenben egy AIO vízhűtés. Ez persze terhelés közben derül ki, vásárlás előtt pedig nincs lehetőségük végigtesztelni az összes megoldást, így kénytelenek vagyunk a különféle tesztekre hivatkozni. Így teszünk mi is, ennek örömére a legnépszerűbb tech összehasonlításokat vettük alapul, hogy fényt derítsünk az igazságra.

Linus Tech Tips

 

Bizonyára sokan ismerik Linus Tech Tips csatornáját, aminek nézőtábora egyre gyorsabban nő az utóbbi időben.  Linus-ék a Corsair vízhűtőit vetették össze a Noctua hasonló árú megoldásaival. A robosztus hűtőbordákat látva elsőre azt tippelnénk, hogy a legnagyobb vízhűtés vitte a pálmát, elvégre ez a legnagyobb fenevad.

A végeredmény viszont elég meglepő lett, ugyanis a Corsair közepes, két ventis hűtőbordája jobb eredményt ért el, már ha csak a hőfokokat nézzük, tekintve, hogy a H150i Pro némileg halkabb volt a plusz 2 fokért cserébe.  Ezzel a kisebb Noctua hűtő teljesítménye vetekedett, viszont az NH-U12A teljesített a legjobban és a leghalkabban a teszt során.

Azaz ez esetben a léghűtés győzelmet aratott, még ha csak egy hajszállal is. A hangbéli különbség viszont már jól érezhető.

1-0 a léghűtőknek, folytassuk!

TheVR Tech

 

A TheVR is végzett egy gyorstesztet, ők is a Corsair megoldásait vizsgálták, viszont itt csupán 3 modell kapott helyet az összeállításban. A vadiúj RGB-s H115i Platinum csapott össze az A500-zal, míg előbbi 58 ezer forintot kóstál, addig az utóbbit már 40 ezerért behúzhatjuk. A kérdés csupán az, hogy megéri-e a többletet a vízhűtés?

A TheVR-osok 1 órán keresztül kínozták a gépben lakozó Ryzen processzort, így jött ki a fentebbi végeredmény. Meglepő módon itt is a léghűtő érte el a legjobb eredményt, viszont itt sem volt óriási a különbség a két típus között. Ellenben a referenciaként használt NZXT Kraken X52-t már elég rendesen odaverte a Corsair A500, ugyanis 10 fok volt a két hűtési megoldás között. Ugyanitt megjegyezném, hogy a Corasair A500 még csak nem is a legjobb hűtők közé tartozik, vannak nála bőven jobb és főként halkabb megoldások a piacon.

2-0 a léghűtők javára.

Összegzés

Vízhűtés

Vannak jól és kevésbé jól sikerült darabok. Mint a fentebbi példából láthattuk, nem feltétlenül jobb a nagyobb hűtő, így érdemes utána járni még a vásárlás előtt, hogy melyik típus mire képes. Alapvetően elmondhatjuk, hogy egész jól hűtenek az AIO vízhűtő rendszerek is, viszont némileg elmaradnak a léghűtős társaiktól. A kinézet persze sok dologért kárpótol, ugyanis a léghűtős megoldásokkal ellentétben, itt egy sokkal letisztultabb kinézetet kapunk, amire egyszerűen jó ránézni. Sokaknak már csak ez megéri a felárat. Ha viszont valaki azért akar vízhűtést, mert halkabb, azt ki kell ábrándítsuk: a ventilátorok ugyanúgy ott figyelnek a radiátorokon, ráadásul még a vízpumpa hangjával is meg kell barátkoznunk. Sajnos vagy nem sajnos, a léghűtők egyszerűen halkabbak azonos körülmények között.

Léghűtés

Az évek során bizonyított hűtési megoldások a mai napig megállják helyüket. Legyen bármilyen forrófejű a processzorunk, biztosan találunk olyan hűtőt, ami képes megfelelő hőfokok mellett kiszolgálni a gépet. Előnye, hogy olcsóbb, halkabb és még hűvösebben is tartja a gépet a vízhűtésekhez képest. Cserébe egy fokkal kevésbé menő, persze nem mintha, nem szerelhetnénk ezeket is RGB-s ventilátorokkal, úgy azért hozza a szintet. A kinézetet leszámítva gyakorlatilag mindenben jobbak az AIO vízhűtős ellenfeleikhez képest. Ráadásul még attól sem kell tartanunk, hogy egy véletlen hiba következtében elázik a gépünk.

Ti melyik hűtési megoldást preferáljátok?

Borítókép: Linus Tech Tips @ YouTube

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

A termékhez nem tartozik leírás.

3 990 Ft

Kosárba

A termékhez nem tartozik rövid leírás.

Bár nem egy hosszú videó, de kiválóan jellemzi a videojáték-karakterek mozgását. A paródia igen népszerű lett a Twitteren.

Gyászol a filmes és a videojátékos világ. Elhunyt az egyik legkiemelkedőbb zeneszerző, az olasz Ennio Morricone. Több nagy sikerű videojátékba is készített zenét.

Ben Yedder twitteren reagált az új TOTSSF lapjára, ez alapján pedig biztosra vehetjük, hogy pontosan tudja, mennyire nem szeretik a játékosok a FUT lapjait.

×