Japánban, a videojátékok hazájában kizárólag időskorúaknak nyitnak esport központot. Ott sosincs semmihez elég késő.

Mondhatni szemétség, amikor kedves, mélyen tisztelt újságíró kollégám, Cloud azt állítja, hogy túl idős vagyok ahhoz, hogy esport karrierbe kezdjek. Mondja ezt annak ellenére, hogy mindenki tudja, hogy mekkora király vagyok Rainbow Six: Siege-ben (tegnap meg lett a Silver V). Hát csak szólók kedves Cloud, hogy valamennyire még beszélem a japán nyelvet, és öreg koromban majd tárt karokkal fogadnak Japánban. Háhh!

Ott ugyanis most olyan esport központ nyílik, mely kizárólag 60 felettieknek kínál élményeket.

Az időseket nagy szeretettel váró központ július 2-án nyitja meg kapuit Kobe városában. Az úgynevezett ISR Esports Center csak 60 éves, vagy annál idősebb embereket fogad.

Kép forrása: ISR Esports

Persze nem csak gamereket várnak, hanem olyanokat is, akik még sosem játszottak videojátékokkal. Bár ezt nehezen tudjuk elképzelni, hiszen jól tudjuk, hogy Japánban milyen népszerűek a játékok. Az egyik legidősebb gamer nagyi, aki Guinness rekorder lett, szintén japán.

Kép forrása: ISR Esports

Az idősek egyébként némi alapfokú oktatás után népszerű esport címekkel játszhatnak, mint a League of Legends vagy a CS:GO.

A világban sokkal több idős gamer van, mint gondolnánk. Az AARP tanulmánya szerint az Egyesült Államokban 2019-ben 51 millió 50 évnél idősebb ember játszott átlagosan heti több órát játékokkal.

Ami pedig az esportot illeti, a Silver Sniper CS:GO csapatának tagjai is 65 évnél idősebbek, illetve ott van a finn Grey Gunners senior CS:GO csapat is. Szóval kedves Cloud, be lehet fogni!

Kép forrása: ISR Esports

Nagyon fontos megemlíteni, hogy Japánban egyre nagyobb társadalmi probléma az elidegenedés, ami az idős korosztályt is érinti. Azok, akik elszigetelve élnek, örömmel fogadják az olyan helyeket, ahol társaságban tudnak élni valamilyen hobbinak, legyen az például a videojáték. Az ilyen központok tehát nem csak az esport népszerűségét segítik, de alapvető céljuk, hogy találkozó helyként szolgáljon az idős emberek számára Japánban.

Nálunk miért nincs ilyen?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×