A következő tanévtől kezdve Lengyelországban az középiskolai tananyag része lesz egy videojáték, a This War of Mine.

A szociológia, az etika, a filozófia és a történelemoktatás támogatásának céljából, a 2020/2021-es tanévben már minden lengyel középiskolában kvázi kötelező „olvasmány” lesz a This War of Mine című játék. Erről nemrég az Interactive Software Federation of Europe (ISFE) lengyel képviselője számolt be.

Az ISFE alapvetően azért jött létre, hogy a videojátékok érdekeit képviselje Európában, például más európai intézmények, nemzetközi szervezetek és a nagyközönség előtt is.

Talán mondani sem kell, hogy a háborús túlélőjátékot egy lengyel játékfejlesztő cég, a 11-bit studios készítette. A game alapvetően abban különbözik a szokványos címektől, hogy nem a harcra összpontosít, hanem arra, hogy hogyan élnek meg egy háborút a civilek. A játék reális képet fest fel az eseményekről, megmutatva annak árnyoldalait, nehézségeit. A This War of Mine egyébként 2014-ben jelent meg PC-n, egy évvel később mobilportot is kapott.

Kép forrása: Steam

 „A történelem során először került egy videojáték az iskolák ajánlott olvasmánylistájába.”

Kötelező olvasmányok helyett videójáték?

Örülünk, hogy az Oktatási Minisztérium és Mateusz Morawiecki miniszterelnök támogatja és elismeri a videojátékok kultúráját, kreativitását, az innovációt, valamint az oktatásban betöltött szerepét. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy a videojátékok miként tudják támogatni az oktatást, amikor például fontos etikai kérdéseket kerülnek szóba” – mondta Dr Dominika Urbanska-Galanciak, a ISFE egyik vezetője.

 

Az ISFE vezérigazgatója, Simon Little mondta: rendkívül izgalmas látni, hogy az európai kormány elismeri a videojátékok fontosságát az oktatásban.

„A videojátékok a 21. századi társadalom szerves részét képezik. Ha azokat megfelelő iskolai környezetben használják, ahol bizonyítottan növelik a tanulók eredményeit, fejlesztik a problémamegoldó képességet és a mentális tevékenységet, akkor hatalmas előnyel jár” – tette hozzá Simon Little, az ISFE vezérigazgatója.

A 11-bit studios vezetője, Grzegorz Miechowski a Facebookon azt írta: a fiatalok számára az interakció különösen fontos.

„A videojáték kulturális alkotás. Modern, természetes és vonzó a fiatal generáció számára. A játék ösztönösen érthető nyelvet használ – az interakció nyelvét. E nyelv használatával a játék mindenről beszélhet. Érzelmekről, az igazságról, a jó és a rossz harcáról, az emberiségről, a szenvedésről. E tekintetben hasonló az irodalomhoz, azonban a kölcsönhatás fent említett nyelvét használják” – írta.

A This War of Mine témáját a Balkán-háború ihlette, ami 1912 és 13 között zajlott. A játékos erkölcsi döntéseket hoz a játékmenet során, amivel élelmet, gyógyszer szerez és menedéket talál. A játékot már a nemzetközi média is méltatta, így nem meglepő, hogy a következő tanévtől szerves részét képezi az oktatásnak Lengyelországban.

Te is örülnél, ha videojátékok segítségével oktatnának nálunk? El tudsz képzelni hasonlót Magyarországon?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×