Az Apple már többször elutasította a Facebook új Gaming alkalmazásának megjelenését az App Store-ban, saját szabályaikra hivatkozva.

A Facebook vezetői a múlt hónapban arra kértek engedélyt az Apple-től, hogy új gaming applikációjuk, a Facebook Gaming megjelenhessen az App Store-ban. Az Apple néhány hétig gondolkodott az ajánlaton, végül pedig úgy döntöttek, hogy nem fogadják el.

A Facebook csapata valamiért nem lepődött meg. Nem ez volt az első alkalom ugyanis, hogy az Apple nemet mondott a Facebook Gaming alkalmazásra. Sőt, ez már az ötödik alkalom. Február óta ugyanis az Apple már 5 Facebook Gaming változat megjelenését utasította vissza –írja a New York Times.

Az indok mögött rendszerint az Apple alkalmazásokra vonatkozó szabályzata áll.

Bennfentes információk szerint a Facebook Gaming ugyanis károsíthatja az Apple játékok üzletét. Az Apple App Store, az iPhone és iPad felhasználók számára az egyetlen hivatalosan hely, ahol új játékokat és egyéb appokat találnak. A Store mintegy 15 milliárd dollár bevételt generált tavaly.

Kép forrása: Facebook

Ebből egyébként nemrég vizsgálat is született, hiszen kérdésessé vált a versenyhelyzet. Nemrég az Európai Bizottság testülete azt mondta, hogy hivatalos monopóliumellenes vizsgálatot indítottak az Apple ügyében annak megállapítására, hogy az alkalmazásfejlesztőkre háruló szabályok sértik-e a versenytörvényt.

Kiderült ugyanis, hogy az Apple több alkalmazást is hasonlóan visszautasít, amennyiben nem tudja teljes mértékben uralni az eladásokat. A Facebook az ügyfeleknek azt mondja: amint az Apple beleegyezik, az alkalmazás megjelenhet az App Store-ban.

Sajnos olyan is sokszor előfordul, hogy az App Store-on keresztül a vállalat még több pénzt kér a felhasználóktól, mint más platformokon. A Spotify tavaly például szintén panasszal élt, mert az App Store-on keresztül értékesített digitális szolgáltatásokért akár plusz 30 százalékos díjat kértek. Ezt az adóval indokolták, ugyanakkor a Spotify szerint ez sérti a versenytörvényt.

A Google egyébként igen gyorsan jóváhagyta a Facebook Gaming megjelenését a Google Play-ben. A Facebook igyekezett mind az öt alkalommal átalakítani az Appot aszerint, amit kifogásolt az Apple. Jelenleg is azon gondolkoznak, hogy hogy tehetnének meg mindent a megjelenésért az App Store-ban.

Szerinted megjelenhet valaha az App Store-ban a Facebook Gaming?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×