Miközben sokan a videojáték-függőséget betegségnek tartják, hamarosan forgalomba kerül a vényre kapható játék Amerikában.

Hogy is van ez? Az elmúlt években számtalan alkalommal került elő a videojáték-függőség témája, mint betegség. Sőt, mi is rendszeresen beszámolunk arról, hogy bizonyos szerencsétlen esetek folytán a videojátékot hibáztatják.

Közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy különösen az indie piacon hány olyan játék készül, melynek pozitív hatás megkérdőjelezhetetlen. Vannak oktató játékok, sőt olyanok is, melyek célja egy-egy fontos betegség, például az időskori demencia kutatása.

Az ilyen oktatást, kutatást, sőt gyógyulást elősegítő játékoknak igenis helye van a piacon, így még az is elfordulhat, hogy a jövőben az orvos játékot ír fel a betegnek.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság ugyanis most engedélyezte, hogy az EndeavorRX című játék, mint gyógyszer kerüljön forgalomba – számol be róla a TheVerge.

 

Az Akili Intearactive játéka az ADHD kezelésében nyújt segítséget. Az érvényben lévő diagnosztikus rendszer megfogalmazása szerint, a “hiperaktivitás és figyelemzavar” (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder = ADHD) jellemzői a nagymértékű figyelmetlenség, nyugtalan és impulzív magatartás, illetve a pszichológiai fejlődés károsodása. Az EndeavorRX különböző figyelemközpontú feladatokkal segít a koncentráció fejlesztésében.

Az játék egyébként iPhone és iPad rendszeren érhető majd el, a tesztelési folyamat pedig az utóbbi 8 évben zajlott. A tesztek során 600 gyere próbálta ki a játékot, és kiderült: rendkívül pozitív hatása van. A gyerekek egyharmada mutatott fejlődést. Nem csoda hát, hogy a javaslat szerint az ilyen problémával küszködő gyerekek számára 8-12 éves gyerekek esetében felírhatja az orvos, mint gyógyszert.

Természetesen a kutatók és a fejlesztők nem ajánlják, hogy a játékkal teljes mértékben helyettesítsék a gyógyszeres kezelést. Egyelőre inkább csak kiegészítő kezelésként ajánlják, vagyis tulajdonképpen olyan, mint egy táplálékkiegészítő. A játék ugyan már megkapta az engedélyt, de még nem jelent meg.

Te tudsz még olyan játékokról, ami alkalmas lehet betegségek kezelése során?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×