A Cooler Master ezúttal egy igazi prémium egeret adott ki a kezei közül. De mit is tud ez a gyakorlatban?

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy valaha ilyen érzelmeket fog kiváltani a Cooler Master egere belőlem. A gyártó már bizonyította a korábbi szériáival, hogy bizony tudnak gamer egereket készíteni, ha akarnak. Ennek ellenére mind az MM530 és az Alcor esetén sem éreztem, hogy igazán prémium lenne az adott termék, noha minden rendben volt velük. Aztán jött az MM711 és egy új fejezetet nyitott. Nézzük is, hogy miért.

Doboz

Amíg mondjuk egy Hati esetén hasonló árfekvés mellett egy végletekig telepakolt fullextrás dobozt kaptunk, addig itt nulla extrát csomagoltak az egér mellé. Gondolkoztam is, hogy kihagyom ezt a részt. Na mindegy.

Külső

Igyekszem nem ódákat zengeni a 711 kinézetéről, de egyszerűen magával ragadó az egész dizájn. Gyönyörű fehér borítást kapott a lyukacsos külső, ami alatt ezúttal nem a csupasz burkolat lapul. A Cooler Master mérnökei betettek egy átlátszó műanyagot, aminek hála az egész egér LED fényben úszik. Az egér egyébként két zónás világítást kapott a teljesség kedvéért, ezek színét pedig természetesen mi magunk állíthatjuk.

Mindenféle túlzás nélkül, ez idáig a leggyönyörűbb egér, ami valaha a kezem ügyébe került.

A képek egyszerűen nem tudják visszaadni az MM711 valódi szépségét. Ez tényleg az a kategória, hogy élőben kell látni.

A Model D-hez képest teljesen más világ. Az alapok hasonlóak, elvégre mindkét egér a manapság divatos lyukacsos dizájnon alapul, viszont a 711 egy jóval kecsesebb, vékonyabb teremtés, amit egyszerűen jó érzés megfogni. Maga az anyagminőség is jobb a 711 esetén. Itt hiába nyomjuk meg erősebben a burkolatot, semmiféle mellékműködés nem tapasztalható, az anyag nem recseg-ropog.

Persze tökéletesnek nem tökéletes. Két apró tervezési hiba azért itt is becsúszott. Az egyik az az egér eleje, ahol a dizájn miatt kiáll az egér szélein egy-egy él. Ez nem lett megfelelően elcsiszolva, ezért bizonyos esetekben érintkezhet az egérpaddal emelés esetén. Ekkor pedig megkarcolhatjuk kedvenc padunkat. A másik pedig a talpak. Noha a gyártó láthatólag igyekezett teflont használni, azért ez nem a top minőség. Csúszhatna ez jobban is, illetve lehet jót tenne neki, ha egy pindurkát magasabb lenne. Emiatt az egér hátsó részének leérése is hasonlóan kellemetlen lehet, mint amikor az eleje ér le a pakolgatás során. Erre remélhetőleg jobban odafigyelnek majd az utódjánál.

Belső

A kapcsolók szerepében a jól ismert kínai Omron d2fc-f-ek tesznek szolgálatot. Ezek 20 millió kattintást bírnak elviselni, ami nagyjából középkategóriás eredmény. Nem értem, miért spórolnak ezen, amikor 50 millió leütést bíró kapcsolók is vannak a piacon. De ugye a japán Omron ritka már, mint a fehér holló. A szenzor sem a tipikus mai trendeket követi, ugyanis a PixArt PMW3389 szállítja a szenzort. Annak idején ez teljesített szolgálatot a Razer nagy sikerű DeathAdderjeiben is, amiből én három darabot is vásároltam már az évek során. Az 1000 Hz-es polling rate itt sem hiányzik a repertoárból, nem mellesleg ide is elért végre a parakábel mánia, aminek köszönhetően a kábel többé egyáltalán nem zavaró tényező.

Szoftver

A Cooler Master szoftvereiben idáig még sosem csalódtam és ez ezúttal sem volt másképp. Gyakorlatilag minden apró tulajdonságát testre szabhatjuk az egérnek, amire csak vágyunk. A DPI-től kezdve a LOD magasságán át a gombok válaszidejéig mindent állíthatunk.

Én imádom, hogy ennyire szabad kezet ad a gyártó, tényleg le a kalappal!

A gombok funkcióit, a makrókat, mind a saját szájízünknek megfelelően állíthatjuk be. Emellett a világításnál is csak a képzeletünk szab határokat. A végeredmény pedig lehengerlő.

Teljesítmény

Nincs túl sok félnivalónk, ugyanis az MM711-ben lévő PMW3389 már bizonyított. Egyedül egy hátránya van ennek a szenzornak, bizonyos szögben ki tudjuk pördíteni. Ez egyébként a Zowie egereinek java részében is hasonlóképp van, ugyanis a PMW3310 is hasonlóképp viselkedik. Viszont a Cooler Master mérnökei még erre is gondoltak, így aki bármikor tapasztalná az előbb említett hibajelenséget, az a szoftver „Angle tunablibity” részlegen nézelődhet. Én egyetlen alkalommal sem tapasztaltam ezt a hibát, pedig jó pár óra VALORANT belecsúszott az utóbbi hetek alatt az egérbe.

Ezúttal 900, 2000, 8200, 16 000 és 32 000 DPI-n is elvégeztem a méréseket. Alacsony DPI mellett nem volt semmi szokatlan. Egy 5 m/s-os gyorsulást sikerült összehoznom a 711-gyel, amiből egyenesen következik, hogy a legvadabb rántásokat is hiba nélkül követi le a kicsike. Majd megnéztem 2000, 8200, 16 és 32 ezer DPI mellett is. Egyszerűen nem lehet belekötni. Nem tudom, ki az az elvetemült, aki ilyen magas DPI mellett játszana, de a szenzor minden körülmény között hibátlanul tette a dolgát. Az 1000 Hz-es polling rate-et folyamatosan tudta tartani, szóval a válaszidő is kipipálva.

A legjobbat pedig majdnem el is felejtettem.

0 pre és post travelt tapasztaltam használat során.

Azaz az egér kapcsolói tökéletesen működtek, nincs egy deka holtjáték sem, egyszerűen tökéletesek a fő gombok. Nagy gyártók figyelem, tanuljatok a Cooler Mastertől, mert van mit! ( khm.. Razer). Mellette pedig a görgő is iszonyú pontos, meg merném kockáztatni, hogy ez a legjobb görgők egyike.

Én azt hittem, hogy a Logitech G Próban megtaláltam a tökéletes egeret, de a 711 rácáfolt, hogy lehet ezt jobban is csinálni. Hasonló méret, mégis jóval könnyebb, a dizájn itt egy másik szint. Itt nem kell szenvedni a teflon talpak kifaragásával sem. Az utóbbi 3-4 hétben egyetlen percig sem éreztem, hogy vissza kellene mennem a G Próra, szóval úgy gondolom, én megtaláltam az új egeremet az MM711 személyében.

Na, de hogy megér-e 22 ezer forintot az egér? Abszolút.

Összefoglalás

A formatervezés csúcsa – Cooler Master MM711 teszt


Szerzői értékelés

9

Ezt az egeret egyszerűen nem lehet nem szeretni. A nehezebb napokon az ember csak ránéz és jobb kedve lesz, annyira elragadóan néz ki. Barátnőm szerint ennél gyönyörűbb egér még nem járt a portán és egyet kell értenem vele. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a legdurvább helyzetekben sem hagyott soha cserben, pedig akkor én lettem volna, aki rádobja az első követ. Képletesen persze. A szoftver első osztályú, az egér mellett a kábel is fehér, ami szintén nem hétköznapi. Az oldalgombok jól használhatóak, de az egész egér összeszerelési minősége is hibátlan. Van az a pár apró hiányosság, amire a jövőben érdemes odafigyelnie a gyártónak, ettől függetlenül bátran ajánlom mindenkinek minden idők leggyönyörűbb egerét a Cooler Master MM711 személyében. Garantáltan nem fogtok csalódni.

gyönyörű dizájn

minőségi szenzor

jó szoftver

gyári teflon talpak

első osztályú anyaghasználat

0 post/pre travel

elképesztő könnyű

borzasztó alacsony LOD (amúgy állítható)

remek görgő

(kikapcsolható) RGB színpompa

 

20 millió kattintást bíró kínai Omron kapcsolók

Nulla extra a dobozban

Éles élek

Olvasói értékelés

10

×