Egy nemrég készült kutatás szerint az AMD az elmúlt hét évben brutális mennyiségű GPU-t adott ki a kezei közül. Ez részben a konzoloknak is köszönhető.

Jon Peddie kutatása szerint az AMD az elmúlt 7 év alatt már több mint félmilliárd GPU-t szállított le, ami nem kis eredmény. Ez részben köszönhető annak, hogy a cég termékeit előszeretettel használják a konzolokban. Ezen felül az első generációs Ryzen APU-k és Radeon videókártyák is szép eredményeket értek el.

A kutatásból kiderül, hogy az AMD évről évre egyre több milliót szállít le és értékesít egyre jobb minőségű termékeiből.

Kép forrása: Jon Peddie

A különféle kategóriákat nézve, a GPU eladások teszik ki a szállítmányok körülbelül 36 százalékát, amit az APU-k értékesítés követ 25 százalékkal. További 29 százalék pedig konzolokhoz kerül kiszállításra. Érdekesség, hogy kétszer annyi laptop APU-t szállítanak le, mint asztalit.

Ha megnézzük az elmúlt hét év GPU gyártását, a teljes gyártásnak csupán egy része AMD. Egészen pontosan az AMD 22 százalék, az Nvidia 16 százalék. A piacot tehát még mindig az Intel uralja 62 százalékkal, mivel gyakorlatilag az összes Intel processzor kap egy integrált GPU-t (kivéve a HEDT-t és a szerverchipek).

Ez persze gondolom mindenkinek egyértelmű, még akkor is, ha az elmúlt években az AMD nagyot lépett előre. Ugyanakkor nem ezek a cégek gyártják a legtöbb processzort. Az Apple vagy az ARM minden bizonnyal túltesz az Intel, az AMD és az Nvidia együttes gyártásán, szállításán és eladásán, figyelembe véve, hogy hány GPU-t tettek bele mobiltelefonokba.

Ennek ellenére gratulálunk az AMD sikereihez, ami az utóbbi időben talán méltó ellenfele lett az Intelnek. Az, hogy a PlayStation 5 és az Xbox Series X esetében is az AMD kötött szerződést, minden bizonnyal sokat segít majd abban, hogy a cég elérje az 1 milliárd legyártott processzort.

Arról nem is beszélve, hogy jövőre a Samsung okostelefonokhoz is az AMD szolgáltatja majd a grafikus processzorokat.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×