Gépépítés még az özönvíz előtt.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy masszív áremelkedés várható az elkövetkezendő időkben, ami főleg az új generációs termékeket érintik első körben. Addig is most alaposan meg kell gondolni, hogy megéri-e várni a gépépítéssel, ugyanis nyakunkon a következő generáció, mind videókártyák, mind pedig processzorok tekintetében. Persze a koronavírus-járványnak köszönhetően elképzelhető, hogy még év végén sem kapunk még az új generációból.

Összeraktunk ennek örömére két gépet, amit jelenleg még 500 ezer forintért megvásárolhattok, de pár hónap múlva valószínűleg pár tízezressel többet kell majd kifizetni ugyanezért a teljesítményért. A konfigot alapvetően játékra terveztük, emiatt viszont két verziót is összeállítottunk. Egyet Intellel, egyet pedig AMD-vel szereltünk, mivel az előbbi a játékokban némileg magasabb teljesítményre képes (~10%), utóbbi viszont több szállal rendelkezik, ennek megfelelően számos területen jobban teljesít Inteles társánál. Mindenkire rábízzuk a döntést, hogy melyiket választja, de őszintén szólva én jelen helyzetben az AMD variánst választanám a időtállóság miatt.

Processzor (AMD verzió)

AMD Ryzen 5 3600X – 66 000 Ft

6 mag, 12 szál mindössze 66 ezer forintért cserébe, ráadásul az egyszálas teljesítménye alig van lemaradva az Intelhez képest. Nem csoda, hogy jelenleg ez alkotja a legtöbb gamer konfig alapját. Mi a 3600X-et választottuk, ez ugyanis gyárilag tuningolt verzió, aki spórolni vagy netán tuningolni szeretne, az nyugodtan veheti az olcsóbb testvérét, a Ryzen 5 3600 személyében. Tuninggal ez is simán felhúzható a 3600X szintjére.

Alaplap (AMD verzió)

MSI B450 GAMING PLUS MAX – 37 000 Ft

A 3. generációs Ryzenek esetén alaposan meg kell gondolni az alaplap-vásárlást. Mi biztosra mentünk, és az MSI „MAX” jelzéssel ellátott alaplapjai közül választottunk. Ezeket ugyanis a 3. generációs Ryzenekkel egyszerre dobták ki, így 0% esély van arra, hogy egy beragadt készletű régebbi BIOS-os lapot kapunk, ami nem kompatibilis az általunk kiválasztott Ryzennel. Az OC-tól sem kell elriadnunk, a Gaming PLUS MAX ugyanis kisebb-közepes tuningra is bátran használható.

Processzor (Intel verzió)

Intel i5-9600KF – 66 000 Ft

Mivel úgyis egy felsőkategóriás videókártya fog szolgálatot teljesíteni, így nincs szükségünk a processzor iGPU-jára, ezzel is spórolhatunk nagyjából 10 darab ezrest. Játékra jelenleg a legjobb választás az i5-9600 KF, ugyanis egyáltalán nem vészes az ára (még jelenleg), cserébe a játékokban is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Kis tuninggal pedig az i9 eredményeit is hozza.

Alaplap (Intel verzió)

GIGABYTE Z390 GAMING X  – 50 000 Ft

A lap tekintetében elég sok jó választásunk van. A K-s processzor miatt maradtunk a Z390-es platformnál, amiből az ASRock is remek alternatívát nyújt, de végül mégis a Gigabyte mellett tettük le voksunkat. Szimplán a felhasználók elégedettsége miatt, a Gigabyte BIOS-a ugyanis ebben a kategóriában kiemelkedő. Kis hozzáértéssel könnyen előcsalogathatunk pár plusz MHz-et a processzorunkból.

Processzorhűtő

SilentiumPC Fortis 3 – 13 000 Ft

Tudom, hogy sokan nem ismerik, de elképesztő ár/érték aránnyal bír a Silentium PC Fortis 3. Egyetlen hátránya van, hogy egyszerűen óriási a hűtőborda mérete. Ez nyilván előny is, hiszen jóval nagyobb felületen képes leadni a processzor által termelt hőt. A Fortis 3-mal pedig akár komolyabb tuningra is adhatjuk a fejünket, az biztos, hogy a hőfokokkal nem lesz problémánk. Az általunk kinézett gépházba pedig szerencsére éppen hogy befér (2 mm híján).

Videókártya

Gainward  RTX 2080 Super PHANTOM 263 000 Ft

Mivel egy felsőkategóriás gépről beszélünk, így az AMD már eleve kiesett és kizárólag az Nvidia jöhetett szóba. Az RTX 2080 Ti nem fért bele a keretbe, a maga 450 ezer forintos árával, az RTX 2080-ok pedig egy árban vannak a 2080 Superekkel, szóval nem volt kérdés, hogy mi kerül a gépbe. A Gainward által kínál Phantom hűtés az egyik legjobb a piacon, ráadásul most elég jó áron be lehet szerezni, csak referenciaként az ASUS 300 ezerért ad hasonló minőséget.

 

SSD

ADATA XPG GAMMIX S5 512GB – 31 000 Ft

Őszintén szólva ha már lúd, legyen kövér alapon egy NVMe M.2-es SSD-t választottunk a középkategóriából. Játékokra egyébként egy olcsóbb megbízható SATA3-as SSD is bőven megfelel, szóval ha inkább több helyre vágyunk, akkor hasonló összegért 500 GB-os SATA3-asok közül is válogathatunk (pl. MX500, WD Blue,stb..). Mindenki döntse el maga, hogy mennyi helyre van szüksége.

Tápegység

Seasonic Core GC 650W Gold – 28 000 Ft

Egy félmilliós gép esetén a tápon sem szabad spórolni. Ennek megfelelően a piac egyik legjobb ár/érték arányú felső kategóriás tápját választottuk ki a Seasonic Core GC személyében, ami Gold tanúsítvánnyal rendelkezik.

Memória

Intel: G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz21 000 Ft
AMD: G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz27 000 Ft

A Ryzenek memóriavezérlője egyszerűen imádja a magasabb teljesítményű memóriamodulokat, míg az Intelnél úgyis alapból le vagyunk korlátozva 2666 MHz-re. Ezért az Intel esetén beérhetjük az olcsóbb modulokkal, ami az XMP profillal jó esetben elketyeg 3000 MHz-en, rosszabb esetben a rendszer 2666 MHz-en üzemeli majd moduljainkat.

Gépház

Phanteks Eclipse P400A White / TG RGB verzió – 26 000 Ft / 26 000 Ft

Először a jól bevált Fractal Design Meshify C TG-re gondoltam, de az utóbbi időben 10 ezer forintot ugrott az ára, úgy pedig már nem tud felmutatni olyan jó ár/érték arányt. Időközben a Phanteks viszont kidobta a P400 utódját, a P400A-t, ami rengeteget fejlődött elődjéhez képest. A korábbi dizájn alapjai maradtak, viszont az új verzió sokkal szellősebb lett, az új előlapnak köszönhetően akár 20 fokkal lejjebb mehet a processzorunk hőmérséklete, ami azért egyáltalán nem rossz teljesítmény. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a Gamer Nexus videotesztjét.

Végösszeg

Intel verzió: 498 000 Ft

AMD verzió: 485 000 Ft

Az AMD verzió egy kicsit olcsóbb lett, viszont az Intelhez képest 6-tal több szált kapunk a fedélzetre, ami számos helyen jól jöhet. Csak hogy egy példát említsek, videófelvevés vagy streamelés, ami manapság sokaknak egy fő szempont. Igazából mindkét döntés racionális, az RTX 2080 Super remekül fog muzsikálni a játékok alatt, ezzel a géppel egy 5 évet simán ki lehet húzni.

Hasonló teljesítményre számíthattok:

Azzal a különbséggel, hogy az alábbi videóban egy RTX 2080 OC teljesít szolgálatot, az általunk kinézett RTX 2080 Super ettől pár százalékkal jobban teljesít.

 

Ti melyik konfigot választanátok?

A borítókép csupán illusztráció

×