Rég volt már ilyen drága a gépépítés.

Az Intel 10. generációja rámutatott egy nagyon fontos problémára, ami az elkövetkezendő időben kéz a kézben kísérheti a hazai árazást. Ez pedig nem más, mint a gyenge forintárfolyam. Legutoljára talán 2018 második felében volt hasonlóan katasztrofális a helyzet, mármint ami a drágulást illeti. Ekkor ugyanis az Intel nem tudott megfelelő mennyiségű processzort szállítani a destkop piacra, ezért elképesztő módon felmentek az árak mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon. Most viszont nem a gyártók, hanem a hazai helyzet okozza a fennforgást, ugyanis míg egy éve 290 forintért mértek egy dollárt, addig a mai napon 321 forintot kérnek érte.

Ez még önmagában nem is lenne olyan katasztrofális, de akkor jön a 27%-os áfa, ami már jelentősen megnöveli a költségeket.

 

Az általános forgalmi adó ugyanis nemcsak az Egyesült Államokhoz képest elképesztő magas (ott átlagban 5-% körül alakul ez az adó), hanem az Európai Unióban is kiemelkedő, ugyanis ebben toronymagasan az élen teljesítünk.

Mennyi az annyi?

Számoljunk egy átlagos középkategóriás processzorral, mondjuk a Ryzen 5 3600-ért 200 dollárt kér az AMD (ebben benne van már a kereskedők haszna). Mire elér a sarki számtech shopba ez a termék, már 254 dollárt kell kifizetnünk érte a 27%-os áfának köszönhetően és ekkor még nem számoltunk semmi extra árrést. Ha egy éve ilyenkor vettük le ezt a processzort a polcról, akkor még 73 ezer forintot kértek érte, ma viszont már 82 ezer forintot kellene kifizetnünk ugyanezért a termékért.

Azaz egy év alatt 9 ezer forintot nőtt egy egyszerű középkategóriás processzor ára.

Addig nincs gond, amíg nem ürülnek ki a raktárkészletek

A szürkeimportoknak köszönhetően a valóság valamennyire eltér az elmélettől. A különböző beszerzési módszereknek köszönhetően csökkenthetőek a költségek egy bizonyos szintig. Ide tartozik még, hogy a legnagyobb webshopok például mennyiségi kedvezményt kapnak, akár közvetlenül a gyártótól, aminek köszönhetően le tudják nyomni az árakat, de ez is csak pár ezer forintot jelent adott esetben.

Mikor fogjuk igazán érezni?

Jelenleg csupán az Intel 10. generációjánál érezhető, ami viszont nemrég jelent meg, szóval szinte garantáltan fog még csökkenni az ára ezen processzoroknak. A tendencia viszont szinte biztos, hogy folytatódik, azaz az új termékeket már nem fogják tudni „olcsón” behozni, elvégre a forintárfolyam elég katasztrofális jelen helyzetben. Ameddig a boltok raktárkészletei nem üresek, addig nincs probléma, amikor viszont fel kell majd tölteni őket ismét, akkor lesz szemmel látható az áremelkedés.

Nem túl rózsás a helyzet

Mi várható a jövőben?

Semmi jó. A jelenlegi helyzet a koronavírus-járványnak köszönhető, ugyanis azzal, hogy több hétre leálltak a gyárak és megszűntek a munkahelyek, az ország GDP-jén is szépen megmutatkozott. A határok lezártával pedig a külföldi befektetők is kiestek a pixisből. Ez utóbbinak köszönhetően a hazai lakáspiacban is megindult az árcsökkenés, ugyanis csökkent a vásárlói kedv. Most rengeteg múlik a magyar kormány intézkedésein, ugyanis a gazdaság élénkülésével a forint ugyanúgy erősödhet, mint ahogy gyengült az utóbbi időben. A jövőbe viszont nem látunk sajnos, így biztosat nem tudunk mondani. Ha minden jól megy, akkor talán a 310 forintos dollárárfolyam elérhető az elkövetkezendő pár hónapban, de ezzel is csak egy fokkal lesz jobb a helyzet. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy tovább gyengül a dollár-forintárfolyam, ekkor pedig még jobban érezhetjük majd ennek gazdasági hatásait.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×