Komoly vádakkal illették az ASRockot a legújabb csúcs-alaplapjuk promózása miatt.

Kisebb balhé alakult ki az ASRock legújabb csúcs-lapja körül. Az egész azzal kezdődött, hogy az elismert tuningmester, az ASRock partner SPLAVE 4 új rekordot is felállított az újonnan megjelent Core i9-10900KF-fel.

Többek között sikerült 7 GHz felé húzni az új 10 magos szörnyeteget.

Több rekord is megdőlt, ez nem vitás

Ezzel nemcsak az i9-10900KF, de a teljes 10. generáció tuning rekordja is megdőlt. Ezt az eredményt állítólag az ASRock 1100 dolláros (~350 ezer forint) alaplapjával, a Z490 AQUA-val sikerült elérni, legalábbis a CPU-Z szerint. A gyártó hamar el is büszkélkedett az eredménnyel és egyből úgy kezdte hirdetni a Z490 AQUA-t, mint 4-szeres tuninggyőztes lapot. A szemfüles olvasók viszont kiszúrták, hogy a tuning rekord HWBOT oldalán valami nagyon nem stimmel.

Először a jobb oldali képpel küldték be az eredményt, később kicserélték a baloldalira

Több helyen is megbukik a dolog

Egyrészt az alaplap szemmel láthatólag köszönőviszonyban sincs a Z490 AQUA-val, ráadásul a csatolt képen érdekesen néztek ki a memóriamodulok. Mint utólag kiderült a SPLAVE által használt alaplap egy úgynevezett „engineering sample”, azaz még fejlesztői verzió és az első kép valóban kamu volt, ugyanis a lap csupán 2 RAM bővítőhellyel rendelkezik. Így a másik pár memóriamodult szimplán átszerkesztették, hogy jobban hasonlítson a Z490 AQUA-ra.

A PR hadjárat azonnal kezdetét vette / Kép: ASRock

Könnyen lehet egyébként, hogy valóban a Z490 AQUA egy egyedileg módosított példányával érték el az eredményt, a probléma csupán azzal van, hogy ezt az alaplapot ebben a verzióban nem lehet megvásárolni hivatalosan.

Először nem a Z490 AQUA jut eszembe a fentebbi lapról….

Így ha valaki pont egy tuningrekord miatt vásárolná meg a korlátozott számban készült alaplapot, akkor valószínűleg csalódni fog, ugyanis memóriatuningra például már eleve a kialakítása miatt nem ideális választás a Z490 AQUA. Szimplán a 4 RAM foglalat miatt, ugyanis így kevésbé stabil a rendszer, mintha csak 2 foglalat lenne. A rekorderek épp ezért használnak 2 RAM slottal rendelkező lapokat.

 A Techpowerup megkereste már az ASRockot az esettel kapcsolatban, de a gyártó egyelőre nem reagált még a vádakra.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×