Úgy tűnik, az AMD nem nézi tétlenül az Intel 10. generációjának térnyerését.

Az Intel ebben a hónapban dobta piacra a 10. generációs Comet Lake szériát. A 14 nanométeres gyártástechnológiából már sejthettük, hogy elég izzadtságszagú ez a próbálkozás. A független tesztekből kiderült, hogy sajnos nem tévedtünk. Az egészet pedig a hazai árazás koronázta meg, ami a jelenlegi forintárfolyam mellett elég katasztrofálisra sikeredett, de ez ugye nem az Intelen múlott. Akár tetszik, akár nem, a játékokban ha egy hajszállal is, de továbbra is erősebb az Intel.

A kínai fórumra kiszivárogott részletek / Kép: Chiphell.com

Ennek megfelelően az AMD elsőként árcsökkentéssel válaszolt az Intel 10. generációjára, de hamar elkezdték rebesgetni, hogy mással is készülnek a vörösök. Úgy tűnik, hogy nem csupán 2 processzorral készülnek, hanem több is lehet a tarsolyban. Erről a kínai Chiphell fórumon szivárogtak ki részletek. Az állítólagos Matisse Refresh processzorok legszembetűnőbb változtatásai a megnövekedett órajelben rejlenek. Ez egyébként józan ésszel végiggondolva is reálisnak tűnik, ugyanis idővel javul a gyártás során készülő chipek kihozatali aránya, ezzel együtt az órajelek is egyre tovább növelhetőek. Többek között ennek köszönhetők az Intel 5 GHz feletti processzorai.

A következő processzorokra számíthatunk:

  • Ryzen 9 3900 XT 4,1 GHz alapórajel / 4,8 GHz boost órajel
  • Ryzen 7 3800 XT 4,2 GHz alapórajel / 4,7 GHz boost órajel
  • Ryzen 5 3600 XT 4,0 GHz alapórajel / 4,7 GHz boost órajel

A Videocardz már táblázatba is foglalta a fentebb kiszivárgott processzorok specifikációit, ennek köszönhetően könnyen összehasonlíthatjuk a jelenleg piacon lévő Zen 2-es család tagjaival:

Az összehasonlítás / Kép: Videocardz.com

Igazán kellemetlen lehet az Intelnek, ha a megnövekedett órajelek mellé ha jó árcédula párosul. Az Intel processzorai ugyanis jóval magasabb órajelen futnak, míg a Ryzenek esetén többnyire alacsonyabb órajellel kell beérnünk. Tuninggal persze magunk is javíthatunk a teljesítményen, de a felhasználók java része nem igazán mer hozzápiszkálni a BIOS-hoz.

A pletykák szerint június 16-án fogja bejelenteni az AMD az újabb processzorait. Őszintén szólva kíváncsiak vagyunk, hogy mit tudnak majd az új processzorok, de a 4000-es Ryzen szériát várjuk már igazán.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×