A Comet Lake jött, látott na de hogy mennyire alkotott maradandót? Az most kiderül.

Nos, az Intel eléggé rizikós játékot játszik mostanában. A 6. generáció óta nem láttunk érdemi fejlődést, csakhogy azóta eltelt már közel 5 év és még mindig a Skylake architektúra foltozott verzióját vásárolhatjuk meg. Persze több maggal, magasabb órajelekkel, de az alapok maradtak. Szerencsére az Intel idén csökkentette az árait, habár ez a magyar árakon nem igazán látszik, de ez inkább a forint gyenge árfolyamának tudható be.

Mivel a Techpowerup még mindig nem dobta ki az átfogó tesztjét az új generációról, így a szintén patinás német ComputerBase elemzését vettük alapul. Ők 9 modern AAA kategóriás játékban és 15 programban tesztelték le a Core i5 10600K és i9 10900K processzorokat és vetették össze a ma kapható konkurensekkel.

Játéktesztek

A játéktesztek végeredménye / Kép: ComputerBase.de

Valószínűleg sokakat meglep az eredmény, de a játékokban továbbra is dominált az Intel. A gyártó tehát nem hazudott, amikor azt állította, hogy a „legerősebb gamer processzort” hozták el, persze az már egy másik kérdés, hogy az i9-9900K(S) után van-e szüksége bárkinek egy kőkemény 3 %-os teljesítménytöbbletre.

Az i5-10600K már egy érdekesebb állatfaj, tekintve hogy a felépítése és a teljesítménye csaknem egy az egyben megegyezik az i7-9700-zal. Az ára viszont barátságosabb lett, ráadásul az összes létező Ryzent maga mögé utasított,

szóval ha valakinek kizárólag játékra kell a gép, akkor mindenképp érdemes megfontolni a 10600K-t.

Alkalmazástesztek

Itt már egész más a sorrend / Kép: ComputerBase.de

Amint előkerültek a CPU intenzív alkalmazások, úgy már teljesen más a kép, mint korábban. Az i5-10600K itt már csak a középkategóriás Ryzen 5 3600-zal van pariban, de az új i9 sem brillírozik, hiába a 10 mag és a 20 szál. A Ryzen 9 3900X is maga mögé utasította, pedig nagyjából 100 ezer forint van a két processzor között, természetesen az Intel javára. A Ryzen 9 3950X-ről meg ugye kár is beszélni, egyszerűen nincsenek egy súlycsoportban az i9-10900K-val.

Fogyasztás

A processzorok (önálló) fogyasztása / Kép: Computerbase.de

Elérkeztünk a fekete leveshez, ezeket a mutatókat ugyanis az Intel nem szereti túlzottan mutogatni. Ameddig az i5-10600K csupán 160 watt körüli fogyasztást produkál, addig az i9-10900K közel 300 wattot kér enni a működéséhez. Itt természetesen kizárólag a processzor fogyasztásáról beszélünk, ami azért is érdekes, ugyanis a hűtést is ehhez mérten kell megválasztani. Az i9 mellé pedig a legdurvább hűtőbordákra lesz szükségünk, még akkor is, ha nem akarjuk tuningra adni a fejünket.

Hőmérséklet

A hőfokok nem túl barátiak az i9 esetén / Kép: Computerbase.de

A nagy áramfelvétel, nagy hőmérséklettel is jár. Ebbe bukott bele annak idején az AMD FX széria, (bár ott a teljesítmény is harmatos volt) az Intel viszont továbbra is hadilábon áll a melegedéssel. Az előző széria óta nem tudtak semmin javítani, így az i9-10900K a stresszteszt alatt szinte egy az egyben hozta az i9-9900K eredményét. A 80 fokos hőmérséklettel még lehet együtt élni, de a 92 fokos eredmény már egyszerűen túl sok. Ráadásul ezt egy értelmes hűtő mellett produkálta az i9. El sem akarom képzelni, hogy mi van, amikor valaki beéri egy olcsóbb hűtővel…

Jó is, meg nem is

Az Intel betartotta az ígéretét, hiszen a játékokban továbbra is hasítanak a processzorok, de ez nem túl nagy újdonság, hiszen ezzel idáig sem volt gond.

A probléma azzal van, hogy az AMD szépen csendben odaért az Intel mellé és jobb áron hasonló teljesítményt kínálnak, erre pedig tovább sincs ellenszer a kék oldalon.

Őszintén szólva nem teljesen értem az i9-10900K létjogosultságát. Ha valaki játékra akar processzort, akkor ott az i5-10600K, amit még húzni is lehet és úgysem eszi meg Paks 2-t. A játékokban nyújtott teljesítménye kis tuninggal pedig ott van, mint a kétszer annyiba kerülő i9-10900K, ráadásul az összes Ryzent lekörözi még alapon is.  Ugyanakkor, ha valaki munkára is gyakran használja a gépet, úgy már nem biztos, hogy az i5 a legjobb választás, tekintve a Ryzenek programok alatti teljesítményét.

A doboz dizájnjára viszont nem panaszkodhatunk

Ugyanakkor ott az i9-10900K, ami elképesztő fogyasztási mutatókkal bír, de a játékokban kiemelkedőt alkot, viszont a programokban már lehagyja a nála jóval olcsóbb Ryzen 9 3900X is. Mindezért 220 ezer forintot kér a gyártó. Ráadásul ismét új alaplapokra lesz szükség, köszönhetően az új S1200-as foglalatnak.

Forrás: ComputerBase

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×