Az OC veteránok is sírva menekülnek az Intel új csúcsprocesszora elől.

Nos, úgy tűnik, nem tévedett túl nagyot a korábbi informátor, aki szerint az Intel újradefiniálta a kazán fogalmát. A PC Gamer ugyanis szintén hasonló élményekről számolt be a csúcs Core i9-10900K-val kapcsolatban. A magazin tesztlaborjában ugyanis kíváncsiak voltak az IT guruk, hogy mekkora áramfelvétele van a processzornak, ha az Intel által promótált 5,3 GHz-es órajelet mind a 10 magra fixálják. Hogy ne fogyasszon túl sokat a processzor, ezért a lehető legalacsonyabb feszültség mellett próbálták tartani,

de még így is ledöbbentek a végeredményen, az Intel csúcsprocesszora ugyanis 331 wattos fogyasztást produkált maximum terhelés alatt. Itt nem a gép teljes fogyasztásáról beszélünk.

Csak hogy kontextusba helyezzük, két teljes Xbox One X fogyaszt ennyit teljes terhelés alatt, de még a korábban mémmé vált AMD FX 8350-ek fogyasztása is megállt 150-200 wattnál.

Az alapokról az ASUS ROG Maximus XII Extreme Z490 gondoskodott

Ezt egy 300 ezres Asus ROG Maximus XII Extreme Z490-es alaplappal sikerült elérniük, a processzor hűtéséről pedig egy 100 ezer forinttól induló NZXT Kraken Z63 gondoskodott. Így sikerült 90 fok alatt tartani a processzort, ami még így is csupán az „elmegy” kategóriába tartozik, hiszen az újságírók elmondása szerint nem igen ment 80 fok alá terhelés esetén az Intel új üdvöskéje. Mindezt persze tuning alatt. Alapon 60 fok környékén vígan üzemelt az i9-10900K, ami már jóval barátibb érték.

A doboz dizájnjára viszont nem panaszkodhatunk. Ez is valami, nem?

Amennyiben hajlandóak vagyunk elengedni az 5,3 GHz-es álmot és beérjük a gyári 4,9 GHz-es 10 magos turbo boosttal, játék közben még úgyis 200 watt fölötti fogyasztást mutattak ki az i9-10900K-nál. Aki tehát tuningra vetemedne, annak mindenképp át kell gondolnia a hűtési rendszert és természetesen jól a nadrág zsebébe kell nyúlni, ha tartani akarjuk a lépést a hőfokokkal.

A magyar árakat erre találjátok, ha esetleg valaki mégis kedvet kapott volna a tuninghoz.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×