Nemrég Kagawa prefektúrában olyan rendeletet hoztak, ami korlátozza a kiskorúak videojátékkal töltött idejét. Egy fiatal szembeszállt a döntéssel.

Mi is írtunk arról, hogy Kína után egy japán prefektúra is döntés hozott a kiskorúak videojáték-szokásainak visszaszorításáról. Céljuk egyértelműen az, hogy a fiatalokat és egészségesebb élet felé tereljék, kissé csökkentve a videojáték-függőséget, legalábbis Kagawa prefektúrában.

Kagawa prefektúra volt az első Japánban, mely ilyen típusú rendeletet hozott, aminek értelmében

a 18 éven aluli fiatalok hétköznap maximum 60, hétvégén 90 percet játszhatnak. Az okostelefonok használata este 9 után csak akkor javasolt, ha annak tanulmányi célja van.

Bármennyire is furán hangzik, ez nem törvény, inkább csak javaslat, ugyanis nem kötelező betartani és megszegése büntetést sem von maga után. Ennek ellenére természetesen ez már elég volt ahhoz, hogy az internet népe felháborodjon.

Sőt: egy fiatal most arra készül, hogy bepereli a prefektúrát, mondván a szabályokat gondatlanul hozták meg, és sértik az alapvető emberi jogokat.

https://youtu.be/IE2uNDXi9yA

 

A 17 éves Wataru tehát perre készül, sőt kompenzációt követel a jogainak megsértése, valamint a lelki kínok miatt.  Ügyvédje Satoshi Sakuhana szerint a srác követelései jogosokat, hiszen a „törvényt” nem az alkotmánynak megfelelően hozták létre – számolt be róla az ANN News.

Sakuhana azt is állítja, hogy a rendeletek megsértik az Alkotmány 13. cikkét, amely mindenkinek garantálja „az élethez, a szabadsághoz és a boldogság eléréséhez való jogot”.

Kép forrása: SoraNews

„Nagy esély van arra, hogy ez a szabályozás országszerte elterjed, de ha sérti a jogainkat, akkor ez így rendben van?”

Hogy a 17 éves srácnak mekkora esélye van megnyerni a pert, még kérdéses. Wataru most arra kéri a japán fiatalokat, hogy támogassák az ügyét. Támogatási oldalt hoz létre, hogy legyen pénze fedezni a perköltségeket.

Szerinted sikerrel jár majd Wataru?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×