Új szintet lépett a számítógépes grafika.

Talán a Crysis döbbentett le utoljára ennyire, mint amit az Epic most végbe vitt az Unreal Engine 5 fejlesztésével. A hajnalban debütáló videó szó szerint levette a lábáról az egész gamer közösséget. Az már tényleg csak hab volt a tortán, amikor elárulták, hogy az egész élő tech demót PlayStation 5 futtatja.

 

Az egyik legnagyobb újdonságot a fények jelentik, ami alaposan megváltozott az Unreal Engine 4-hez képest, ugyanis immáron minden egyes objektum teljesen fotó-realisztikus hűséggel adja át a tükröződések látványvilágát. Ez azt eredményezi, hogy alig tudjuk eldönteni, hogy most épp egy játékkal játszunk, vagy épp egy ultra-modern Pixar film előtt ülünk. Ezt a leképezőrendszert az Epic Nanite névre keresztelte. A működésének titka abban rejlik, hogy a rendszer minden egyes alkotóelemet (avagy háromszögeket) dinamikusan jóval kisebb poligonra bontja le, így csak a látható részek jelennek meg a képernyőnkön.

Nem csak a fények változtak

Az Unreal Engine 5-ben jó pár összetevő „szintet lépett”. Többek között a szilárd anyagokat szimuláló Chaos is kapott egy nagyobb frissítést, így a folyékony anyagok fizikája is jóval valósághűbb lett. A hangrendszeren is csiszoltak, a látványnak megfelelően a visszhangok és térbeli is sokkal pontosabbak és egyben élethűbbek lettek.

 

Mindemellett a karakterek modellje, mozgása és a környezet is jóval kidolgozottabb, aprólékosabb lett. Erre jó példa a videóban a sziklán felmászó karakter, akinek minden egyes mozdulata kapcsolatban van a játékvilággal.

Várni kell még

A leleplezés ellenére az Unreal Engine 5-ig várni kell még egy darabig. Egész pontosan 2021 elejére tervezik a startot. Azt is elárulták, hogy a jövő játékai mellett a Fortnite-ot például biztosan átportolják az új motorra, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenleg népszerű UE4-es címek is megkaphatják majd az új Unreal Engine 5-öt.

A kérdés, hogy az olyan nagy címek, mint a PUBG vagy az ARK: Survival Evolved is meglépik-e a váltást. Az biztos, hogy hatalmas potenciál van az Epic új motorjában, szóval kíváncsian várjuk, hogy a nagy ellenfél, a Unity mit is lép erre.

A 2021-es év minden esetre nagy változásokat fog hozni grafika terén. Lehet majd ismét videókártyát újítani.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

 

×