A Patriot legújabb SSD-je egy igen erőteljes design-al és látványos hűtőbordával érkezik a Phison-tól (SSD vezérlő típusa).

A Patriot Viper (512 GB) akár 800 TB írt adatmennyiséggel képes megbirkózni a teljes életciklusa alatt, így megbirkózik minden feladattal, amit egy otthoni PC felhasználó állíthat elé. Ez az érték a 2TB-os modellnél már 3.1 petabyte-ra rúg, ami 3100 TB-nak felel meg.  Legyen az játék vagy munka, a nagyméretű hűtőbordának köszönhetően végig hűvös marad a lapka, így képes akár 3300 MB/s-os olvasási és 2200 MB/s írási sebességre, akár a nyári melegben is. Árát tekintve a hasonló High-end konkurens gyártókéhoz képest alacsonyabb, így egy jó ár/érték arányt tudhat a magáénak.

A Viper VPN100 SSD Phison alapokra épül, E12 NVMe kontrollerrel. Egy pár Toshiba BiCS3 64L TLC flashmemóriával jön, szóval a teljesítménye megközelíti a más E12 alapú SSD-k teljesítményét (pl: GIGABYTE Aorus RGB). Az Aorus RGB-hez hasonlóan ez a meghajtó is rendelkezik hűtőbordákkal, csupán az RGB világítás hiányzik róla. Már amennyire ezt „hiánynak” lehet hívni. Ellenben a Patriot más irányból közelíti meg a design kérdését.

Azu Aorus ragyogó megjelenéséhez képest, a VPN100 egy matt fekete alumínium hűtőbordával rendelkezik, amin a bevágások és bordázatok megtalálhatóak. Itt előtérben a hűtés van a megjelenéssel szemben, annak ellenére, hogy az FPS játékosoknak ismerős lehet ez a design a fegyvereken található sínhez, amire a különböző szerelékeket szokták felfüggeszteni. És, ha a nagy hűtőborda nem lenne elég, a Viper VPN100 külső hőmérő szenzorral is el lett látva a minél pontosabb hőmérséklet kijelzés végett. 12 mm magas a legmagasabb pontján a hűtője, így kényelmesen elfér a videokártya vagy egyéb bővítő kártyák mögött az M.2 foglalatában. A hűtőbordának köszönhetően használat közben a max 40 °C-os tartományban marad az SSD.

Közelebbről megnézve a Patriot Viper VPN100-at, láthatjuk, hogy M.2 2280-as formátumban érkezik, mint a legtöbb SSD ebben a szegmensben, és PCIe 3.0 x4-es csatlakozási felületen kapcsolódik az alaplaphoz, amivel az NVMe 1.3 protokol-on kommunikál. Ahogy fentebb említettük a Toshiba BiCS3 64L TLC flash-ét és a Phison E12 NVMe kontrollerét használja.

A Viper VPN100 tárolókapacitása a 256GB-os mérettől, egészen a 2TB-os méretig terjed. A 256 GB-os modell 92 forint/GB áron adja a tárhelyét, míg a 2TB-os modell esetében ez az érték már csak 60 forint/GB, ami már igen csak jó árat jelent. (120 000.- Forint) Élettartamot tekintve a 3.1 petabyte-os írható adatmennyiség a 2 TB-os, a 800 TB pedig az 512 GB-os modell esetében az egyik legjobb a consumer SSD-k között.
Ami talán negatívumaként sorolható fel az a garancia, ami a többi gyártó 5évével szemben, csupán 3 év. A Viper támogatja a Trim, a  S.M.A.R.T. data monitoring és Secure Erase funkciókat. Az 512GB-os modell itthon 37.780.- forintos áron már kapható.

 

×