Megjöttek az AMD legújabb processzorai, amivel az alsó kategóriát próbálja meghódítani a gyártó. De vajon sikerrel jár?

Noha nemrég mutatta be az AMD a 3. generációs Ryzenek alsó kategóriás képviselőit, a független tesztek máris megérkeztek, ezzel lerántva a leplet a valódi teljesítményről. Fontos kiemelnünk, hogy az újonnan érkezett Ryzen 3 3100 és 3300X eredetileg rendkívül jó ár/érték aránnyal bír, már csak a 4 magos, 8 szálas kialakítás miatt is, amit a 100, illetve 120 dolláros árcédula mellé ad az AMD.

A forint-dollár árfolyam és a 27%-os áfa viszont nagyban rányomta bélyegét a hazai árazásra, így egyelőre érdemes lehet kivárni még a potenciális vásárlók számára.

A Ryzen 3 3100 4 maggal és 8 szállal rendelkezik, továbbá 3,6 GHz-es alap és 3,9 GHz-es boost órajeleken pörög gyárilag, viszont ezúttal is egy unlocked, azaz szorzózár mentes verzióval állunk szemben, azaz az órajeleit szabadon szabhatjuk majd testre. A 65 wattos TDP-vel rendelkező processzor nagyobb testvére a Ryzen 3 3300X, ami kizárólag órajeleiben és árcédulájában különbözik a kisebb testvérétől. Alapból 3,8 GHz-en üzemel, viszont egészen 4,3 GHz-ig boostol.

Az igazi erényük egyébként, hogy konkrétan a 75-160 dolláros ársávban nincs igazi kihívójuk. A 4 magos i3-9100F ugyanis 75 dollárért megy, az i5-9400F pedig már 160 dollárt kóstál.

A gyári hűtő / Kép: Techpowerup

Az AMD egy Wraith Stealth hűtőt ad gyárilag mindkét processzor mellé. Szerintük ez elég a 65 wattos TDP lehűtéséhez, de aki jót akar magának, az hamar cseréli az amúgy elég szegényes megoldást.

A teszt ezúttal is Techpowerup műhelyében készült, ahol is egy RTX 2080 Ti mellett nézték meg a processzorok teljesítményét. Igen, nyilván túlzás egy ilyen erős videókártyát a kis 100 dolláros AMD-k mellé tenni, viszont így biztos nem következik be a GPU bottleneck jelenség, amikor is a videókártya korlátozza le a processzor teljesítményét.

Fogyasztás

Fogyasztás játék mellett / Kép: Techpowerup

A teszt során a teljes konfiguráció 369 wattot fogyasztott a Ryzen 3 3100 mellett, a 3300X mellett pedig már 376 wattos fogyasztást mértek. Az Intelek kisebb áramfelvétellel rendelkeztek, viszont pár tíz wattokról beszélünk, ami még a mérési hibahatáron belül van, szóval tényleg jelentéktelen a különbség, ha csak valaki nem a fogyasztásra akarja kihegyezni a konfigját.

Tesztek

Teljesítmény játékok mellett (FullHD felbontásban) / Kép: Techpowerup

A TPU által tesztelt 10 játék alatt igencsak felemásan teljesített a két olcsó AMD. Én őszintén szólva kicsit jobb teljesítményre számítottam, ugyanis játékban az alap-órajeles Ryzen 3 3100 kb. a Ryzen 5 2600-zal volt egy szinten, ami azt jelenti, hogy az olcsóbb Intel Core i3-9100F is jobban teljesített a játékokban 3,5%-kal. A helyzet javult, amikor 4 GHz-re fixálták a Ryzen órajelét, 4,35 GHz mellett viszont már sikerült lelépni az i3-9100F-et is.

A 120 dolláros Ryzen 3 3300X viszont jóval közelebb járt a Ryzen 5 3600-hoz, ami azt jelenti egyben, hogy a középkategóriába is beillene a 3300X által nyújtott teljesítmény. Az viszont már alaposan meglepett, hogy az Intel i5-9400F csupán 2,4%-kal volt erősebb az alap-órajeles 3300X-nél, mindezt játékfronton, ahol nagyobb előnye volt az utóbbi időben az Intelnek.

Összesített teljesítmény / Kép: Techpowerup

Amennyiben már a programokat is ráeresztjük a processzorokra, némileg módosul az összkép. Ebben az esetben a Ryzen 3 3100 versenyez az olcsóbb Intel Core i5-ösökkel. A Ryzen 3 3300X pedig egyenesen lehagyja az i5-9400F-et, mindezt alacsonyabb árcédula mellett.

Tudjuk persze, hogy az Intel is elrajtolt már a 10. generációs processzoraival, azokról viszont egyrészt nem kerültek ki független tesztek, másrészt igazán nagy újdonságokra nem számítunk, egyedül az árcédulával tudnak játszani. Ezt egyébként meg is tették, szóval kíváncsian várjuk, hogy hogy alakul majd a párharc az alsó-közép kategóriában.

Megéri megvenni az olcsó Ryzeneket?

Nos, az a helyzet, hogy jelen esetben igen nagy különbség van a külföldi és a hazai piacon. Hazánkban egyelőre még van készlet a korábbi termékekből, így egy i3-9100F például feleannyiból megúszható, mint a Ryzen 3 3100. Amennyiben valaki játékokra használná, úgy ár/érték arányban továbbra is nyerőbb az Intel. Viszont ha bejön a képbe a multimédia, munka, úgy egyértelműen kirajzolódik az AMD előnye. Egyelőre érdemes várni még, hátha lejjebb szökik hazánkban is az ára, 30-35 ezer forint környékén viszont kifejezetten jó vételnek számít a kis Ryzen 3 3100.

Forrás: Techpowerup

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×