20 éves lett az ILOVEYOU.

Az ILOVEYOU-ról valószínűleg már mindenki hallott, legalább informatika órán. Ez volt ugyanis az első komolyabb számítógépes vírus, ami futótűzként terjedt a 2000-es években. Egész pontosan 2000. május 4-én indult útjára, majd rövid idő alatt milliókat fertőzött meg. Egész pontosan 24 óra kellett ahhoz, hogy 45 millió fertőzött gépet tudhasson a magáénak.

Íme a levél, teljes pompájában

A vírust készítő Onel de Guzman csak egy átlagos egyetemista volt, aki internetezni szeretett volna, lehetőleg ingyen, ugyanis ebben az időben még a betárcsázós korszakot tapostuk, ahol egy felhasználónév+jelszó párossal lehetett hozzáférni az internetkapcsolathoz. Guzman pedig egyszerűen írt egy szerelmes levelet, vagyis pontosabban e-mailt, aminek csatolmányában elrejtett egy apró kódrészletet, ami elküldte neki az interneteléréshez szükséges felhasználónév, jelszó párost.

A vírus azért tudott ilyen elképesztő módon szaporodni, mivel a felhasználók nemcsak önként küldték ismerőseiknek, de a vírus is feladta saját magát az összes e-mailben szereplő kontaktnak. Így gyorsan végigsöpört az interneten.

A programozó mégsem került soha börtönbe, állítólag azért, mert akkoriban még nem büntették a kiberbűnözést Guzman lakhelyén, a mesés Fülöp-szigeteken.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×