Sosem mémeltek embert még ennyien egy mosógép miatt.

Farkas „BTURBO” Norbert régi bútordarab már a magyar gamer közösségben. Az életéről már a 444 és a 24.hu is beszámolt, főleg a Chron-betegségével kavart nagyobb port 2016-ban. Tavaly viszont már a CS:GO berkeiben ismeretes Kölcsényi „kuLi” Kolos hívta fel a figyelmet (egy azóta törölt Facebook bejegyzésben) grafikus ismerősének esetére, akinek a munkáját BTURBO nem óhajtotta kifizetni. Az ügy ekkor nagy port kavart, de a végén elmúltak a hullámok (egy ideig) és még BTURBO is egy mosógépes Twitch emote-tal szórakoztatta nézőközönségét.

2016-ban elveszítette a munkáját, a barátnőjét, az albérletét, több mint 70kg-ot és végül még 35 cm-t a vékonybeléből /Kép: BTURBO @ YouTube

2019 végén viszont újabb bosszúhadjárat indult a streamer ellen, amikor is egy volt barátja teregette ki a szennyest. Röviden összefoglalva: nem sikerült megegyezniük és BTURBO nem egyenlítette ki az albérlet költségeinek egy részét. Ezt a volt barát megunta és az összes privát üzenetét kiteregette, köztük a mosógépes időszakban történt beszélgetéseiket is. Itt a streamer egy új oldalát ismerhettük meg, ami nem volt túl szimpatikus a hazai közösség számára. Azóta pedig mémhadjárat indult BTURBO ellen, aminek a csúcspontja az „Árkéd a srác neve” videóban jött el.

 

BTURBO is felült a külföldön régóta hódító GTA: RP hype-vonatra, aminek lényege, hogy a streamerek azonosulni próbálnak a saját karakterükkel. Ezt elősegíti, hogy mindenkivel társaloghatunk az adott szerveren. Viszont épp ennek a funkciónak köszönhetően támadja mindenki BTURBO-t a tavalyi mosógépes és albérletes történetekkel, a streamer ugyanis a magyarázóvideóiban rendre letiltotta a hozzászólási lehetőségeket, a like-dislike arányt és a Facebook oldaláról is folyamatosan törölte az őt kritizáló kommenteket. Mellesleg ezek a videók nem magyaráztak meg túl sok dolgot, inkább folyamatos csúsztatásokat és tereléseket tartalmazott.

BTURBO azért is kiakadt, mert egyetlen oldal sem hozta le, hogy mennyit gyűjtöttek össze nézői a Heim Pál Gyermekkórháznak

Megszületett a streamert mémelő „BréTúró Facebook Oldal„, majd a YouTube-on is egyre népszerűbb lett a téma. A BTURBO nézőtáborába tartozó SytheX ekkor készített egy átfogó elemzést, amiben összefoglalta a történetet a kezdetektől.

 

Ezek után a hazai gamer tartalomgyártók is elkezdtek ismét foglalkozni BTURBO-val, többek között FanMadeMaker Márton és NerdHub Vendel is hosszabban kifejtették véleményüket az esettel kapcsolatban.

 

Majd nemsokkal később BTURBO ismét kiadott egy magyarázóvideót, amiben az őt kritizálókat otthon ülő unatkozó életteleneknek titulálta.

 

Miután bizonyította, hogy kifizette a mosógépet, elárulta azt is, hogy a grafikust azért nem fizette ki, mert az nem engedte neki.

Ezen kívül kifejtette azt is, hogy másoknak nem az ő saját privát életével kellene foglalkoznia. Ez mondjuk már önmagában is ellentmondásos, hiszen az élete nagyobb eseményeit – többek között a Chron-betegségét is – önként osztotta meg követőtáborával. Ezt követően a BTURBO mém nemhogy parázslani kezdett, hanem felgyújtotta az egész kéményt. Reakcióvideók sokasága tűnt fel, amikben a streamert gyakorlatilag darabokra szedték, saját volt nézői.

Ha azt hinnénk, hogy a történet ezzel a végéhez ért, tévednénk. BTURBO ugyanis innentől már nem közvetetten reagált a kritikákra, inkább feltűnt SytheX streamjében, ahol direktben, nézői előtt szólt be az őt kritizáló youtubernek.

BTURBO SytheX chatjén / Kép: SytheX @ YouTube

Ha a korábbi reakcióvideókkal TURBO csak olajat öntött a tűzre, akkor ezzel a lépésével még pár C4-est is beküldött a lángok közé, ugyanis ismét új fordulatot vett a botrány. Egyik youtuber „kollégája”, Rekál azt tanácsolta,

vonuljon vissza most a nagyközönség elől, vagy legalább a saját közönségének streameljen olyan játékokat, ahol nem futhat bele másokba ilyen könnyen.

Na, de mit is tanultunk a BTURBO botrányból?

Az internet egy sötét hely, ahol a legelborultabb agyú trollok is ugyanúgy jelen vannak, mint az ártatlan 11 évesek, ha pedig egy témát felkap a nagy közönség, akkor abból nehéz jól kiszállni. Láthattuk mi történik, ha a lehulló álarc után tovább próbálja valaki bizonygatni az igazát. Amikor már nem csak az elvakult fanok nézik a videókat és úgy próbál meg valaki mellébeszélni és eltusolni részleteket, az már benne van a pakliban, hogy kifigurázzák (/mémelik) az illetőt. Ez persze nem jogosít fel senkit arra, hogy hamis vádakkal (ez esetben pedofilnak) illesse az alanyt.

Eljön az idő, amikor választanunk kell, megbánjuk bűneinket és kiteregetjük-e a szennyest vagy továbbra is játsszuk a szerepünket, akkor pedig magasra tenni kell mindenre, de ezzel együtt a mémek világával is érdemes lesz megbarátkoznunk.

Mindenki hibázhat, de ha egy influenszer, tartalomgyártó vagy csak simán egy ismertebb ember teszi ezt, akkor annak sokkal nagyobb súlya és egyben közönsége van. Ezeket az emberek persze idővel elfelejtik, ha jól van kezelve az ügy. Bizonyos esetben jobb a karrierváltás mellett dönteni, mint azt ahogy NOSIKA is tette.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×