Mostantól úgy néz ki, hogy meg kell szoknunk, önálló életet élnek az anti-cheatek a gépünkön.

Hosszú hónapok óta nagyon komoly problémát jelentenek a csalók a PUBG-ben. A jelenség komoly hatást kezdett gyakorolni a játékosbázisra is, az elmúlt időszakban folyamatos és jól látható csökkenés állt be.

Sajnos a PUBG fejlesztői sosem a jó kommunikációjukról voltak híresek, ennek ellenére megtudtuk, hogy két megoldással is készülnek a közeljövőben. Először is egy új anti-cheatről kezdtünk hallani, másodszor pedig egy közösség által működtetett rendszert is beígértek. Utóbbi hasonló lesz, mint a CS:GO-ból ismert Overwatch rendszer, ez azonban még várat magára.

Közben viszont befutott az anti-cheat

Több játékos is figyelmes lett rá, hogy a gépén megjelent egy bizonyos Wellbia.com Security Loader, mely a PUBG-vel együtt indul, a frissítés után még engedélyezni is kell a telepítését. Ez összesen már az ötödik program, amely próbálja megakadályozni, hogy játékosok csalni tudjanak a játékban, a hatékonyságáról viszont még nincs információ.

A fejlesztők érdekes módját választották a program bevezetésének, arról ugyanis semmilyen információ nem érkezett. A Wellbia anti-cheat egyszerűen csak megjött a frissítéssel.

Vannak furcsaságok

A wellbia.com-ot megnyitva egy kínai oldalon találjuk magunkat, amiből nehézkesen lehet bármilyen érdemleges infót kiszedni, de lendüljünk túl ezen. Azt már most tudjuk, hogy az új program, hasonlóan a VALORANT-ban működő VANGUARD-hoz hasonlóan kernel szinten üzemel, így minden információhoz hozzáfér a számítógépen. A különbség csupán annyi, hogy míg a Riot a kezdetektől a jó átláthatóságra törekedett, a Bluehole még csak nem is szólt, hogy akkor most megjön az új anti-cheat.

Wellbia.com Security Service – Also persistent in Taskmanager after game closes | What’s this?? from PUBATTLEGROUNDS

További furcsaság, hogy a program nem záródik be a PUBG-ből való kilépéssel. A Wellbia szoftvere ha egyszer a PUBG által elindul, kikapcsolásig fut a számítógépen. Ez azért kényelmetlen, hiszen ahogyan fentebb írtuk, a kernel szintű működés miatt a gép minden információjához hozzáfér.

I noticed this running on background. Is this new anti cheat? from PUBATTLEGROUNDS

Ha ez nem lenne elég, a program még csak nem is törlődik a PUBG-vel, ezt egy reddit felhasználó erősítette meg. Hiába töröljük a Steam kliens segítségével a játékot, a Wellbia szoftvere továbbra is ott van a gépen.

Nembaj, úgy is a PUBG indítja, nem igaz? Nem

Sajnos jól látható, hogy gondolkodás nélkül elindul, amint elindítjuk a gépünket.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy bármilyen információhalász szoftver a Wellbia megoldása, ettől függetlenül azonban érdemes nyitott szemmel járni a témával kapcsolatban.

Amennyiben úgy döntenétek, hogy a helyzet tisztázódásáig eltávolítanátok a gépről a PUBG-t és annak elemeit, ez a leírás a segítségetekre lehet:

Ti játsszátok még a PUBG-t? Szerintetek van jövője, vagy a fejlesztők végleg egy semmibe vezető sínre tették a játékot?

https://www.facebook.com/groups/pubghunkozosseg/

×