Bemutatjuk az Asrock csúcslapját Thunderbolt 3-as csatlakozóval és 10 Gigabites ethernet csatlakozóval.

Az Asrock bemutatta az X570 Aqua lapját, ami horribilis áron jelent meg (350.000 Forint környéke), ami az átlagembernek a megfizethetetlen kategóriát jelentette. Most ennek a feléért 170-180.000 forintos áron az X570 Creator-t piacra dobta, ami még mindig igen drága, de már közel sem annyira, mint az Aqua.

A nevéből is kivehető, hogy a tartalomgyártóknak készült ez a lap, egy gamernek ilyen felszereltségre nincs is szüksége az alaplapján.

A konkurens ASUS-hoz képest még mindig drága. Köszönhető ez a Thunderbolt 3-as, illetve a 10 Gigabites Ethernet csatlakozónak. Maga a lap az X570 Aqua alapjaira épül, de mélyebbre kell ásnunk, mivel ezeket az azonos tulajdonságokat teljesen máshogy helyezték el ezen a lapon. (Itthon jelenleg épp nem is beszerezhető az X570 Aqua, így következtethetünk arra, hogy muszáj volt az árból csípni, még ilyen felszereltség mellett is.)
A drágább variánshoz képest az I/O panelen semmi változás nem látható, annyi eltéréssel, hogy itt nem integrált az I/O shield.

(Fent a Creator, lent az Aqua I/O kivezetése a képen.)

Fontos újdonság a Thunderbolt 3 technológia felhasználásával az USB Type-C csatlakozás, ami akár 40 Gbps-os adatátvitelt tesz lehetővé (5GB/másodperc), e mellett gyorstöltésre is képes 15 Wattig (5V-3A).

Az AQUANTIA AQtion controllernek köszönhetően 10 Gbps-os átvitelisebességre képes a lap Cat6 ethernet kábelen keresztül. Ennek a teljesítményét főleg egy szintén 10 Gbps –os ethernet adapterrel ellátott média center (NAS)-al vagyunk képesek teljes mértékben kihasználni. Az internet és egyéb hálózati eszközök elérésére meg megmarad a másik, 1 gigabites Intel ethernet csatlakozó.
Sajnos a két világoskékkel színezett USB csatlakozó színe alapján 10 Gbps-es sebességre lenne képes, de csak 5Gbps-ra van bekötve, ami másodpercenként 640 MB-ot jelent az 1280-al szemben.

Helyet kapott rajta egy 2 csatornás Wi-Fi modem is, ami szimultán képes üzemelni 2.4, ileltve 5.0 GHz-es üzemmódban. 802.11 ax szabványának köszönhetően 40%-al nagyobb sávszélkességgel bír, mint a már jól ismert 802.11 ac szabvány, ami így a 2.4 Gbps-os (300 MB/másodperc) sebességet is eléri.

CPU támogatást illetően ez a példány szintén kezeli már a 3000-es Ryzen szériát.
14 fázisú tápellátásának köszönhetően betonstabil tuningot is adhatunk az ebbe a lapba szánt processzorunknak, a lehető legalacsonyabb hőmérsékletek mellett, ami bizony a gamereknek is komoly szempont.

A Dr. MOS-nak köszönhetően pedig a tápellátások sem forrósodnak túl, amik így egyenként akár 60A-es áramlást is képesek elviselni. Ez jó hír az extrémebb tuningolóknak. Ami valljuk be egy Ryzen 3950X esetében jól jöhet, ha egyszerre mind a 16 magot akarjuk mondjuk 4300 MHz-re felhúzni.

Az audio kimenetek mellett jobbra találhatunk egy DisplayPort átvezetésre használatos csatlakozót, ami az egyes Asrock VGA-k belsőleg való csatlakoztatásához kell az alaplap I/O shiledjén található Thunderbolt 3-as kivezetésekhez. Ezzel megint csak a tartalomgyártóknak a kedvére téve.

A déli hidat egy akár 50.000 üzemórát kiszolgáló ventilátor hűti, ami 5,7 év folyamatos működésnek felel meg, ami valljuk be untig elegendő még a leg megszállottabb tartalomgyártóknak is. Igaz legalább az AMD-nél nem kell évente váltogatni az alaplapunkat, ha fejleszteni akarjuk a gépünket.

Természetesen itt is PCI-E 4.0-s szabvánnyal találkozhatunk, ami a PCI-E 3.0 átviteli sebességének a duplájára képes. Fém keretének és extra felfüggesztési pontjainak köszönhetően az igazán nagy, nehéz grafikus kártyákat is képes megtartani a foglalatában, anélkül, hogy valami sérülés történne az alaplapon. Így képes fogadni 2 NVIDIA kártyát (dual x8-as sebességen), vagy akár 3db AMD vga-t (x8, x8, x4-es sebességen).

Támogatja a következő generációs PCI Express 4.0 M.2 SSD-ket, ami a gyorsabb technológiának köszönhetően az SSD-k adatátviteli sebességét is soha nem látott magasságokba emeli. (64 Gbps, ami másodpercenként akár 8192 MB-os írást és olvasást jelent.)

Kontroláló szoftvereket tekintve az Asrock A-Tuning programmal könnyedén módosíthatjuk a CPU-nk órajeleit, feszültségeit. Továbbá a gépünkben található ventillátorok sebességét is állíthatjuk innen.

 

Személy szerint a fentebb felsorolt beállításokat, főleg a CPU órajeleit és feszültségeit jobb szeretem a BIOS-ból állítgatni, amire természetesen itt is van lehetőség, a már jól ismert Asrock BIOS-ából, az OC Tweaker menüből.

Az Asrock X570 Creator egy elég egyedi lapnak sikerült, ami direkt a tartalomgyártóknak készült illetve azok a high-end rajongóknak, akik tényleg kb mindent szeretnének látni egy alaplapban, amire korunkban ez lehetséges. És, hogy miért egyedi? Kezdve azzal, hogy ez az első átlag fogyasztóknak is elérhető áron kapható alaplap, ami rendelkezik 10 gigabites LAN csatlakozással. A többi alaplap még megfizethető alaplap 2.5 gigabitnél többet nem tud. Természetesen ez tényleg csak annak ajánlott, akik ki is tudja a használni mindezt, pl egy SSD-kkel ellátott hálózati NAS-al. Ez főleg a tartalomgyártóknál jöhet jól a nagy video file-ok ide-oda mozgatásánál.

Kiemelném még a CPU és memória VRM-ek páratlan minőségét, amik bőven túl lettek tervezve, így még a nagyobb mértékű tuning mellett sem kell az embernek attól félnie, hogy tönkremegy valami az alaplapon mondjuk huzamosabb tuning melletti használat közben. Hatékonyak a VRM-ek, így nem igényelnek kiemelten nagymértékű hűtést sem.

Az RGB hiánya semmit nem ront a felhasználó élményen, ezzel is jelezve, hogy ez első sorban a professzionális felhasználásra készült alaplap, de nem hátrál meg a gamerek igényeitől sem, sőt egyes specifikációit nézve túl is teljesíti azokat. Így azt mondanám, hogy a teljesítményét tekintve nagyon jó mind gamingre, mind renderelésre vagy épp szintetikus benchmark tesztek futtatására. Itthoni ára 2020. áprilisában 190.000 forintot tesz ki, ami a forint gyenge szereplésénék is „köszönhető”.

×