Extrém tuning, egyenesen a profiktól!

Biztos sokan emlékeztek még azokra az időkre, amikor az AMD kazán mémek elindultak hódító hadjáratukon. Ez bizony már közel 9 éve volt, 2011 év végén jelentek meg ugyanis az első szériás FX processzorok, amelyek akkoriban a több maggal, vagyis pontosabban „modullal” próbálták kihívni az Intel 2. szériás Core i szériáját, inkább kevesebb, mint több sikerrel, ugyanis az IPC-ben akkor még jócskán előrébb járt az Intel.

A 8,1 GHz-es végeredmény /Kép: YouTube

A tuning körökben meglehetősen népszerű Der8auer, most ezekbe az időkbe röpít minket vissza, ugyanis ismét előhúzta az FX-8350-et a sarokból és megnézte, hogy meddig lehet felrángatni az AMD ekkortájt olcsón hódító „8 magos” processzorát.

Az eredmény egészen elképesztő, ugyanis egészen 8,1 GHz-ig sikerült eljutnia.

Ehhez persze meg kellett találnia a legstabilabb magot, a többit pedig letiltotta, így gyakorlatilag egyetlen mag volt aktív.  A hőmérsékletről a folyékony nitrogén gondoskodott, így a melegedéstől egyáltalán nem kellett tartani. A 8 127 MHz-es órajel mellé 1,92 V-os feszültség társult. A tuningmester mérései alapján pedig már 7,5 GHz-en megevett 100 wattot az AMD FX 8350 egyetlen magja.

 

Külön érdekesség, hogy megmérték az egyszálas teljesítményét is a 7,5 GHz-en futó FX-nek -ugyanis itt még viszonylag stabil volt a rendszer- ami 172 pontot kapott, ezt a Ryzen 5 2600 már 3,6 GHz-en is lehagyja egy kevéssel, ugyanis ez utóbbi 176 pontot kapott ugyanezen a teszten. Ennyit fejlődött azóta a technológia…

Akármennyire is durvának hangzik, nem Der8auer tartja az FX-8350 tuning rekordját. 2012-ben ugyanis egy illető felállított már 8,176 GHz-es eredményt, ráadásul ott mind a 8 mag aktív volt.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×