A képek és videók készítése a mindennapok részévé vált, a Samsumg pedig azon dolgozik, hogy a lehető legjobb technológiát dolgozza ki az igények kiszolgálására.

A hétköznapokban szeretjük megörökíteni életünket vagy épp ételünket, a kedvenc táncmozdulatot, vagy azt, hogy mennyire menő lett az új hajunk. Nagy a felelőssége ebben a különböző mobil-és érzékelőgyártóknak, hiszen rajtuk múlik az, hogy mi egyszerű felhasználók, milyen minőségben tehetjük ezt meg.

Mivel manapság a mobilfotózás aranykorát éli, egyfajta forradalom indult el, aminek középpontjában a mobil chipek állnak, melyek a fényt digitális adatokká alakítják – a képérzékelő szenzorok.

Kép forrása: Samsung

Ahogy azt a Samsung hivatalos oldalán írják, a szemünk körülbelül 500 megapixeles felbontással rendelkezik. A legkomolyabb fényképezőgépekhez képest, melyek 40 megapixeles képeket készítenek, a mobilok igencsak le vannak maradva. A legtöbb mobil átlagban 12 megapixeles képet készít, így hosszú még az út, míg olyan felbontást érünk el, mint az emberi szem.

Kép forrása: Samsung

Persze a technológia adott, hogy növeljük a pixelek számát a képérzékelőben, ám az sajnos azzal jár, hogy a pixelek méretét is csökkenteni kell. A kisebb pixelek azonban homályos vagy tompa képeket eredményeznek, mivel a kisebb területen a kis pixel kevesebb fényinformációt kap. Így a Samsung-nál a pixelszám és pixelméret helyes arányának megtalálása lett a legfőbb cél.

Korszerű Pixel-technológiák

Kép forrása: Samsung

A Samsung viszonylag jól tartja vezető szerepét a mobilfotózás minőségében. 2019 májusában bejelentették az első 64 megapixeles érzékelőt, majd csak hat hónappal később a 108 megapixeleset is.

A 108 megapixeles érzékelőhöz, az ISOCELL Bright HM1-hez a Samsung saját Nonacell technológiát hozott létre, ami képes drámai módon megnövelni a fényelnyelési képességet a pixelek számára. Ez enyhíti a gyenge fényviszonyok által felvetett problémát is, ahol gyakran kevés a fényinformáció.

Kép forrása: Samsung

2019-ben a Samsung volt az első, aki 0,7 μm pixelen alapuló képérzékelőket mutatott be. Az iparág úgy vélte, hogy a 0,8 μm méret a lehető legkisebb pixelméret, de a Samsung mérnökei számára ez csak egy újabb kihívást jelentett.

Érzékeken túlmutató érzékelők

Kép forrása: Samsung

A legtöbb mai kamera csak az emberi szem számára látható képeket képes rögzíteni 450–750 nanométer (nm) hullámhosszon. Az ezen tartományon kívüli fényhullámhosszok érzékelésére alkalmas érzékelőt nehéz létrehozni, de felhasználásuk számos terület számára előnyös lehet. Például az ultraibolya fény észlelésére készített érzékelők felhasználhatók a bőrrák diagnosztizálására úgy, hogy az egészséges és a rákos sejtek különböző színben látszódnak a képeken. Az infravörös érzékelők a mezőgazdaság és más iparágak minőség-ellenőrzéséhez is felhasználhatók. A jövőben tehát olyan érzékelők is létrejöhetnek, amelyek szabad szemmel nem látható mikrobákat látnak.

A Samsung persze nem csak képérzékelőkön dolgozik. Elképzelésük szerint a jövőben akár szag és ízérzékelőket is létrehozhatnak. Ez már valóban túlmutat azon, amit el tudunk képzelni.

A végső cél a 600 MP mindenki számára

A Samsung büszke arra, hogy vezető szerepet játszik a kis pixelű, nagy felbontású érzékelők trendjében. Elhatározták, hogy olyan pixeltechnológiát alkotnak, melyek még az emberi szemnél is jóval több részletet látnak.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×