Elvesztél az SSD-k hatalmas kínálatában? Segítünk!

Az utóbbi időben már láthatóvá vált, hogy az SSD árak elkezdtek megindulni felfelé. Szerencsére még egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, így még bőven megéri bevásárolni a nagyobb áremelkedések előtt. Persze remélhetőleg a jövőben sem fog olyan tragikusan alakulni az SSD-k ára, mint pár éve, de az biztos, hogy a vásárlást nem igazán érdemes halogatni.

Napjainkban a legelterjedtebbek a QLC és a TLC alapú SSD-k, annak ellenére, hogy a QLC az újabb, de nem feltétlenül mindenben jobb, sőt. Az első generációs SLC-k már-már csak elvétve kaphatók és az áruk is az egekben van, szóval ezzel nem is igazán érdemes számolni. Már az MLC is eltűnőben van, ettől függetlenül magasabb áron még mindig elérhető.

Mi a különbség az SLC, MLC, TLC, QLC között?

Már a technológiák elnevezése is sokat takar. Röviden, amíg az SLC (Single Level Cell) esetén egy memóriacellában 1 bit tárolódik, addig az MLC (Multi Level Cell) esetén 2, a TLC (Triple Level Cell) 3, a QLC-nél (Quad Level Cell) esetén pedig 4 bit tárolódik ugyanabban a cellában. Így értelemszerűen az SLC a legtartósabb, de ezzel együtt a legdrágább is.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a mai átlagigényeket a TLC maradéktalanul kielégíti,

persze ha komolyabb igénybevételről van szó, akkor érdemesebb az MLC-t választani, de ennek az árát is megkérik sajnos. A QLC-t pedig érdemes elfelejteni, mert egyrészt sebességben sem az igazi, másrészt a hosszabb életű TLC-vel azonos áron kínálják a gyártók.

Ezúttal az 512 GB-os típusokat vettük szemügyre, de természetesen az általunk felsorolt típusok nagyobb, illetve kisebb tárhellyel is elérhetőek. Az összeállítás során mind a személyes tapasztalatunk, mind pedig a fórumok visszajelzéseit figyelembe vettük.

Olcsó, de jó

Western Digital Blue
500 GB SATA3 – 23 000 Ft
500 GB M.2 – 21 000 Ft

Amennyiben a lehető legolcsóbban akarjuk letudni a vásárlást, úgy érdemes ránézni a Western Digital Blue-ra. A WD már régi motoros a háttértárak piacán, viszont az SSD-k között új belépő. Ennek ellenére a Blue-val egy kellemes árú, mégis kellően minőségi darabot raktak le az asztalra.

TLC technológia mellett akár 560 MB/s-os olvasási és 530 MB/s-os írási sebességre képes. Az SSD működéséről egy SATA vezérlő gondoskodik, amivel nem fog felérni az NVMe sebességéhez, viszont a játékok alá tökéletesen elegendő ez a típus. Az utóbbi idők során a típus bizonyított a piacon.

A sebes középkategória

Az SX6000 Pro mellé ajándékba egy hűtőcsíkot is csomagol a gyártó

ADATA XPG SX6000 Pro 512GB – 26 000 Ft

Kingston A2000 500GB – 27 400 Ft

Szerencsére az NVMe vezérlő már nem a felsőkategória kiváltsága, már a középkategóriás versenyzők között is szép számmal találunk NVMe-vel szerelt példányokat. Ezeknek annyi hátrányuk van, hogy a felsőbb kategóriás darabok olvasási/írási sebességétől némileg elmaradnak, de természetesen a SATA-s darabokat így is többszörösen lekörözik.

Az A2000 is rendkívül népszerű a gamerek körében

Az egyik általunk ajánlott versenyző az ADATA XPG SX6000 Pro, ami TLC technológiát vonultat fel és emellett 2100 MB/S-os olvasási és 1400 MB/s-os írási sebességre képes. A nagy vetélytársa a Kingston A2000, ami kicsit drágább, viszont már 2200 MB/s-os olvasási és 2000 MB/s-os írási sebességet tudhat a magáénak.

Felsőkategória megfizethető áron

ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512 GB – 31 000 Ft

Samsung 970 EVO 500 GB – 32 000 Ft

Amennyiben a pénz nem számít annyira, ellenben a lehető leggyorsabb teljesítményre vágyunk, úgy nincs mi tenni, a felsőkategóriás modellek után kell néznünk. Szerencsére már a leggyorsabb SSD-k ára is egész baráti, legalábbis, ha visszagondolunk arra, hogy pár éve még 60 ezer forinttól indultak az 500 GB-os modellek, most pedig már 30 ezerért megkapjuk ugyanezen típusokat.

A Samsung 970 EVO a legnépszerűbb modell a gamerek körében, ugyanis elképesztő teljesítményt nyújt, viszonylag kedvező áron. Persze itt is maradt a TLC technológia, viszont az M.2-es modell már 3400 MB/s-os olvasási és 2300 MB/s-os írási sebességgel hasít. Ráadásul már 32 ezer forintért megkapjuk, mindezt 5 év garanciával.

Az ADATA XPG GAMMIX S11 Pro nemrég mutatkozott be, amivel az ADATA a korábbi 8200 Prót váltotta. A specifikációiban hozza a Samsung 970 EVO-t, viszont felkerült rá egy hűtőborda is grátiszba. 3350 MB/s-os olvasási és 2350 MB/s-os írási sebességgel rendelkezik. Mindezt 31 ezer forintért kínálja a gyártó, 5 év garanciával.

Az abszolút felső kategória

Samsung 970 PRO 512GB M.2 PCIe – 56 000 Ft

Amennyiben nem elégszünk meg a magas írási sebességgel, hanem e-mellé még elképesztő mennyiségű adatot írnánk az SSD-re, akkor érdemes az MLC-s darabok felé nézelődnünk. Itt pedig régóta trónol a Samsung 970 PRO, ami 3500 MB/s-os olvasási és 2300 MB/s-os írási sebességet tudhat magának. Itt már szélesebbre kell húzni a pénztárcánkat, az 512 GB-os típusért ugyanis 56 000 Ft-ot kér a gyártó, mindezt 5 év garanciával.

Reméljük tudtunk segíteni a döntésben. A fentebbi SSD-k esetén biztosan nem fog csalódás érni, persze ha nem várunk többet az adott típustól, mint amit tud. Ettől függetlenül az említett típusokon kívül is számos jó teljesítményű SSD közül válogathatunk, de minden esetben érdemes az adott típus után nézni.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×