Pénteken reggel rendkívüli bejelentést tett közzé az ország miniszterelnöke. A megfékezés érdekében országszerte a kijárási korlátozás elrendelése mellett döntöttek.

Ahogy arra napok óta számítani lehetett, az iskolák bezárása és az országszerte sok helyen elrendelt otthoni munkavégzés csak a jéghegy csúcsa volt. Ezt követte ugyanis a határzár, a gazdasági intézkedések, végül pedig a legfrissebb bejelentés, a kijárási korlátozás. Pénteken reggel Orbán Viktor rádiós interjúban közölte a hírt,

mely szerint szombattól elrendelte az egész országra vonatkozó kijárási korlátozást.

A rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, életbe lép itthon is az Európa több országában már bevezetett kijárási korlátozás a lakosság részére.

Kizárólag patikák, élelmiszerboltok, dohányboltok lehetnek nyitva. Otthonunkat csak munkavégzés és az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el.

A korlátozás egyelőre csak két hétig tart.

A miniszterelnök bejelentése: kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon március 28-tól április 11-ig.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 26., csütörtök

Ennek értelmében a lakosok csak gyors bevásárlási ügyeik miatt. Tovább súlyosbodik tehát az itthoni helyzet, melynek fő oka sokkal inkább a megelőzésre vezethető vissza. Azzal ugyanis, hogy a lakosság kötelezően otthonába zárkózik, megelőzhető a fertőzés gyors terjedése. Pánikra tehát semmi ok, az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak a szigorított eljárásrend betartása mellett továbbra is üzemelnek majd.

A szabályok megszegése komoly következményekkel járhat. Az itthoni rendelet értelmében egyelőre maximum 50 000 forintos bírság szabható ki. Spanyolországban a szükségállapot alatt akár börtönbe is kerülhet a kijárási tilalom megszegése miatt. Teljesen érthető ez a mértékű elrettentés, hiszen a cél pont az érintkezések drasztikus lecsökkentése. Ezáltal pedig a járvány terjedésének megakadályozása lenne. Olaszországban, a legdurvább európai gócpontban ennek ellenére nem igazán törődnek a kijárási tilalommal. Egy nap alatt 7890 személy ellen tettek feljelentést a szabályok megszegése, otthonuk elhagyása miatt.

Vigyázzunk egymásra, tartsuk be a kijárási korlátozás szabályait és ügyeljünk a környezetünk tisztaságára!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×