Valóban jó hír, habár jelenleg egyetlen processzor sem képes kezelni a DDR5-ös memóriamodulokat.

A napokban jelentette be a Samsung, hogy immáron EUV-s, azaz extrém ultraibolya sugárzású litográfiát alkalmazó eljárással szállítják a DDR4-es memóriamoduljaikat. Ez azért remek hír, ugyanis a gyártás során jobb a kihozatali ráta, azaz kevesebb selejt készül az eljárás során, ráadásul a modulok teljesítménye is emelkedett.

A tömegtermelés már elkezdődött, ez viszont csak az első lépcső, a vállalat tervei szerint ugyanis 2021-re már a DDR5-ös modulokat is  az EUV gyártástechnológián fogják szállítani. Egész pontosan a 16 GB-os modulok termelését tervezik jövőre, aminek hallatán joggal vetődik fel a kérdés, hogy mégis milyen rendszerben fognak ezek szolgálatot teljesíteni? Nos, jelenleg valóban nem képes egyetlen PC sem a DDR5-ös modulok fogadására, már csak azon egyszerű oknál fogva, mivel a CPU-kba épített memóriavezérlők még leragadtak a DDR4-nél.

Ez viszont hamarosan változik, ugyanis az AMD prezentációjában szereplő Zen 4, amelyek már a TSMC 5 nm-es gyártósorain készülnek, el fogják hozni az említett DDR5-ös memóriavezérlőket, legalábbis ha minden a terv szerint halad. Jelen állás szerint az új processzorok érkezése 2021 év elejére várhatóak. Várhatóan ezzel egy időben jelennek majd meg a DDR5-ös memóriamodulok is.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

 

×