Egy hekker azt állítja, hogy ellopta az AMD grafikus kártyájának forráskódját, melyet szívesen el is adna, egy busás összegért.

Nemrégiben attól lett hangos az interneten, hogy valaki sikeresen ellopta az AMD grafikus kártyáinak forráskódjait. Erről nemrég a Torrentfreak számolt be azt állítva, hogy a Big Navi és az Arden GPU-k forráskódjától van szó, melyet a hacker szívesen eladna 100 millió dollárért.

Az Adren azért is érdekes, mert ez hajtja majd meg az Xbox Series X konzolt. Azóta a tolvaj már több bizonyítékot is posztolt arról a GitHub fejlesztői platformon, hogy valóban megszerezte a forráskódot.

Kép forrása: GitHub

Az AMD kérésére a GitHub persze letiltotta ezeket a könyvtárakat, mivel az állításuk szerint az AMD által birtokolt és tőle ellopott szellemi tulajdont tartalmaz. A hacker azt állítja: ha nem talál vevőt a tervekre, egyszerűen mindet közzéteszi az interneten. A grafikus kártyák fájljait állítása szerint feltört számítógépekről/szerverekről szerezte meg.

Kép forrása: Torrentfreak

„Az AMD-nél az adatbiztonság és a szellemi tulajdonunk védelme kiemelt fontosságú. 2019 decemberében valaki felkeresett minket, aki állítólag jelenlegi és jövőbeli grafikai termékeink egy részéhez kapcsolódó tesztfájlokat birtokol, amelyek közül néhányat nemrégiben tettek közzé online, de azóta töröltek. Noha tudjuk, hogy az elkövető további fájlokat birtokolhat, de az ellopott grafikai IP-k nem kulcsfontosságúak a grafikai termékeik versenyképessége és biztonsága szempontjából. Azt nem tudjuk, hogy az elkövető más grafikus IP forráskódjával rendelkezik-e. Szorosan együttműködünk a hatósággal az ügyben” – írja az AMD közleményében.

Az AMD számára tehát valóban fontos, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe azok a kódok, melyeket valahogy sikerült ellopni. A Torrentfreaknek a hacker állítólag azt mondta, hogy nem volt nehéz dolga, a fájlok ugyanis nem voltak titkosítva.

A kérdés már csak az, vajon mit tehet az AMD és valójában mivel járhat az, ha végül a forráskódok nyilvánosan elérhetők lesznek?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×