Avagy mit válasszunk ha szoros a nadrágszíj?

A gépépítés során csaknem minden egyes alkalommal előjön a kérdés: maradjon-e a gyári hűtő? Én általában egy középkategóriás megoldást szoktam javasolni, amennyiben belefér a büdzsébe természetesen. Persze nagyban függ attól is, hogy milyen processzorról van szó, ugyanis napjainkban egyes gyártók már egész korrekt hűtőt adnak a CPU mellé.

A hűtők csatasorban / Kép: Pclab.pl

A lengyel PCLab ezúttal a 7 000 forint környékén kapható hűtőket engedte össze egy ringbe, hogy kiderítsék melyik a legjobb választás ebben a kategóriában. A feladat nem volt egyszerű, ugyanis egy 4 GHz-en muzsikáló Ryzen 9 3900X-et kellett minél alacsonyabb hőfokokon tartani. Persze nem valószínű, hogy bárki is pont a hűtőn fog spórolni egy 150 ezres processzor esetén, viszont egyrészt az AMD egy egész jó hűtőt ad a dobozba, ami szintén bekerült a tesztbe (ez az AMD Wraith Prism), másrészt itt jobban kijön a különbség a hűtők között.

Mit várhatunk ennyi pénzért?

Sokan választják a legolcsóbb be quietet, de tényleg olyan jó? /Kép: Pclab.pl

Nyilván nem a legnagyobb hűtőbordákat fogjuk megtalálni a 7 000 forintos ársávban, viszont a gyártók ennyiért már 3-4 hőcsöves megoldásokat kínálnak, jellemzően 92 mm-es kivitelek mellett, ám a 120 mm-es verziók is felbukkannak már a kategóriában.

Tesztek

Idle

Az eredmények üresjáratban / Kép: Pclab.pl

Terhelés alatt

Az eredmények 15 perces folyamatos  terhelést követően/ Kép: Pclab.pl

Nos a teszt első felében még szerepelt az AMD Wraith Spire hűtője is, amit az olcsóbb AMD-k mellé adnak és már üresjáratban is magasabb hőfokokat produkált az ellenfeleinél, a terheléses teszt alatt viszont feladta a harcot, ugyanis olyan hamar elérte a 100 fokot, hogy a tesztelők inkább kilőtték a programot. Érdekes volt látni egyébként, hogy a be quiet! Pure Rock Slim ilyen rossz eredményeket produkált, pedig a gyártó termékei igen népszerűek a gépépítők körében. Fontos viszont kiemelni, hogy ez nem a sima Pure Rock, hanem a Slim verzió, ami kisebb és olcsóbb nagytestvérénél. Mint látható, nem véletlenül.

A legjobban a Cooler Master Hyper T4 teljesített, ami terhelés alatt is 72,1 fokon tartotta a 3900X-et, őt követte 1 fokkal lemaradva az Artic Freezer 34, majd a dobogó harmadik helyén a SilentiumPC Fera 3 állt. Ez utóbbi esetén már 77,5 fokos volt a processzor.

Hangszint terhelés alatt (az alacsonyabb a jobb) / Kép: PClab.pl

Sajnos az utóbbi időben megindultak felfelé az árak a koronavírus-járványnak köszönhetően, így a tesztben szereplő hűtők ára is módosulhatott, persze mindez a hazai kis és nagykerek készletétől is nagyban függ. Ettől függetlenül a tesztet nyerő Cooler Master Hyper T4-et bátran ajánljuk, ami még egy 3900X mellett is kiválóan szolgál, bár azért hozzátenném, hogy egy ilyen processszorhoz inkább a 15-20 ezres ársávból választanánk hűtőt.

A teljes tesztet itt éritek el.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×