Harc a 100 ezer forintos kategóriában.

Az utóbbi időben a koronavírusnak köszönhetően egyre gyakrabban merül fel a videókártya vásárlás ötlete, a 130 ezres kategória után, ezúttal a legnépszerűbb, 100 ezer forintos kategóriát jártuk körbe. Ezen kategóriában két kártya közül választhatunk, ami nem más, mint az Nvidia Geforce GTX 1660 Ti, illetve az AMD Radeon RX 5600 XT. Sajnos a járvány miatt egyre feljebb kúsznak az árak, így érdemesebb minél hamarabb bevásárolni, persze előtte nem árt eldönteni, hogy melyik kártyát válasszuk. Ebben próbálunk a segítségetekre lenni.

Specifikációk

Teljesítmény

Mindkét kártyát 6 GB-nyi GDDR6 memóriamodullal szerelték. Az RX 5600 XT lényegesen több számolóegységet kapott, viszont a két architektúra lényegesen egymástól, épp ezért érdemes a teljesítményüket a játékok alatt vizsgálni.

Ezúttal is a Techpowerup tesztjét húztuk elő, amiben 22 játék alatt hasonlították össze a kártyákat, amelyek között olyan címek szerepelnek, mint a Hitman 2, RAGE 2, Far Cry 5 vagy a Witcher 3. Azaz jól látható, hogy elég széles a paletta, viszont mind az újabb, mint pedig a régebbi, de még ma is népszerű AAA kategóriás játékok helyet kaptak a tesztben.

A végeredmény a FullHD tesztekben / Kép: techpowerup.com

A grafikonon jól látható, hogy az RX 5600 XT inkább a nála jóval drágább RTX 2060-nal van egy szinten, ugyanis a GTX 1660 Ti-t 13%-kal lehagyta a FullHD-n végzett tesztek során. Ez egyébként már a specifikációk után is sejthető volt, hiszen gyakorlatilag minden paraméterében erősebb az RX 5600 XT.

Hőfokok

Nos, a hőfokok tekintetében gyakorlatilag holtverseny alakult ki. Egyedül az idle állapotban tudott előretörni a GTX 1660 Ti, viszont játék alatt mindkét kártya 74 fokot produkált, ami egy teljesen vállalható hőfok. Persze ezúttal direkt az olcsóbb kártyák értékeit vizsgáltuk, ugyanis amennyiben mondjuk egy ASUS ROG hűtővel szerelt variánst választunk, akkor már vehetjük az eggyel erősebb kártyát (bármelyik versenyző esetén), akkora az árbéli különbség az adott típusok között.

 

Fogyasztás

A fogyasztás tekintetében viszont már jobb választás a GTX 1660 Ti, ugyanis játék alatt 26 wattal fogyasztott átlagosan kevesebbet. Ez persze nem olyan nagy különbség, viszont aki mindenáron spórolni szeretne a villanyszámlával, annak ez okozhat némi fejtörést.


Végeredmény

Ha szigorúan a kapott teljesítményt vizsgáljuk, úgy egyértelműen az RX 5600 XT felé billen a mérleg. Kétségkívül eltalálta ezt a kártyát az AMD, hiszen gyakorlatilag majd az RX 5700 teljesítményét kapjuk, csak 20 ezer forinttal olcsóbban. Amennyiben az Nvidia az RTX 2060-at kínálná ezen az áron, úgy már okozna fejtörést, jelen esetben viszont gyakorlatilag minden esetben jobb választás az RX 5600 XT.

Ár/érték arányban ez a legjobb kártya a 100 ezer forintos árkategóriában / Kép: eteknix.com

Egyedül az áramfelvétele több némileg, viszont ez magyarázható a magasabb teljesítménnyel.

Ebben az esetben nem kérdés, hogy az RX 5600 XT jobb vétel-e a GTX 1660 Ti-nál. Az.

Remélem tudtunk segíteni a döntésben. Ti melyik kártyát választanátok?

A borítókép csupán illusztráció, forrása: wccftech.com

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×