Persze az anyaghasználat talán nem lesz olyan prémium hatású, mint az Apple megoldásánál.

Ha még emlékeztek az Apple által 2013-ban piacra dobott, később trash can-ként elhíresült asztali munkaállomásra, ez a PC nem lesz teljesen idegen számotokra.

Egy számítógép összeállításakor 20-30 ezer forint rendkívül fontos lehet, egy kicsit több memória, esetleg egy nagyobb GPU hatalmasat tud dobni az összképen. Kár, hogy a megépítésre váró PC-t valamilyen gépházba is bele kell pakolni, itt pedig el is megy a fentebb említett összeg.

A 2013-mas Apple „trash can” és a szóban forgó gép 3D modellje.

Kivéve ha az ember ért a 3D modellezéshez és nem mellesleg ezermester is mellé.

Ha ezeknek a tudosoknak a birtokában vagyunk sem áll minden kész, hiszen egy PVC csőbe sűríteni egy alaplapot és minden működéshez szükséges alkatrészt nem egyszerű feladat. Ettől függetlenül lehetséges, mutatjuk:

Egy low profile processzor hűtő és egy mini-atx-es alaplap minden problémánkat megoldja.

A gép megépítéséhez persze sokkal több munkára van szükség, nem elég egy PVC csövet a megfelelő helyeken szétdarabolni. A belső váz, amire az egész gép felépül egészen összetett a projekthez képest, furcsa belegondolni, hogy ez még mind bemegy a gép mellé a csőbe.

Hátul a gép belső váza, elöl pedig az I/O. Visszafogott, de mindenre elég.

Ha ez megvan, a talpazatra szépen el lehet kezdeni felépíteni a gépházat, melyet majd a PVC cső fog megkoronázni. Különösen nehéz feladat egy ilyen szűk helyen megfelelő kábelezést végrehajtani, a videóban azonban ez is, mint minden, nagyon könnyűnek tűnik.

Kezd láthatóvá vállni, mégis hogyan lesz ebből egy funkcionáló gépház.

Ezek után jöhet a tápegység, ennek a kábelezése a legnehezebb feladat ezért erősen ajánlott egy moduláris egységet választani. A telepítés után érkezhet a többi alkatrész. Az alaprapra érdemes mindent előre felszerelni.

Könnyű mint az 1×1, nem igaz?

Egyre több stock gépház is alkalmazza a PCIe hosszabbító adta lehetőséget és költözteti a gépház hátuljára a videokártyát. Gyakorlati haszna nincs, helytakarékosságra azonban kiválóan alkalmas. Teljesítménybeli hátrányunk, amennyiben normális kábelt használunk, nem lesz, mikor így építkezünk.

Ezt a gépet inkább a technikai megoldásaiért fogjuk szeretni, a benne található GTX 660 ugyanis manapság már nem sok mindenre alkalmas.

A gép ebben a pillanatban rajtra kész, azonban még valami hátra van. A PVC cső feketére fújása már nem egy agysebészet, miután megszáradt szépen a helyére is lehet igazítani.

Ha jók voltak a számítások, tökéletesen a helyére passzol az I/O rész.

Végül nincs más hátra, mint a tetejére is felszerelni egy RGB ventillátort, mely gondoskodik a plusz 20 fps-ről és a megfelelő áramlatról a gépház belsejében. Ezt megspékelhetjük egy átlátszó üveggel, kimaxolva a látványfaktort.

Ha az a ventillátor csak kéken tud világítani és nem RGB, nagyon mérgesek leszünk!

A gép kész állapotban nem csak egy diszkrét számítógép, egy dolgozószoba ékköve is lehet. A visszafogott fényével és sötét megjelenésével szinte bármilyen bútorzathoz illeszkedik és még az elkészítése is jó kaland lehet.

Ha érdekel a teljes videó, hogy hogyan készült el ez a PVC csőbe bújt számítógép, ide kattintva tudod megnyitni. A videós anyagban közel fél órán át, részletesen vezetik le a gép és a váz építésének minden fontos részletét. Következő hetekben egy jó kis apa-fia program, nemigaz?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×