Megnéztük közelebbről, hogy mit tud a Cooler Master legújabb billentyűzete.

A Cooler Master immáron 28. éve szállítja a perifériákat, ennyi idő alatt pedig alaposan ki lehet ismerni az ipart. A billentyűzetek terén őszinte elismeréssel adózok a tajvani vállalat oltárán. Immáron 4. éve használom ugyanis nagy megelégedéssel a MasterKeys Pro L billentyűzetüket, ami azóta is remekül bírja az iramot.

Az SK630 sokak vágyát elégítheti ki, ugyanis a rendkívül halk MX Cherry Red Low Profile kapcsolókat szerelt a burkolat alá, aminek köszönhetően a barátnők sem fogják a falat vakarni, ha esetleg némi játékra kerülne sor az éjjeli órákban. Szerencsére az ára sincs elszállva, már 30 ezer forint környékén behúzhatjuk, ami egészen jutányosnak számít a piacon.

Külső

A Cooler Master le sem tagadhatná, hogy a minimalizmus jegyében készítette ezt a típust.

Semmi felesleges sallang, egy teljesen letisztult billentyűzetet kapunk!

Persze az RGB az nem hiányzik, amivel nincs is semmi probléma, hiszen aki szereti, használja, aki nem, annak pedig ott a lehetőség a kikapcsolására. A billentyűzetet fém hátlapot kapott, ami nagyon elegánsnak hat, főleg a mai plasztik világban. A gombok pedig matt borítást kaptak, ami elsőre iszonyú jól hangzik, de sajnos az ujjlenyomatgyűjtős verzióval van dolgunk, ami így már árnyalja a képet.

Közelebbről

A dobozt nem pakolták tele extrákkal, ami nem probléma, elvégre egy jó ár/érték arányú eszközről beszélünk. A kötelező billentyűzet mellé kapunk egy kábelt, egy kupak kiemelő szettet és egy bársony tokot. Az utóbbi kellemes extra, még annak ellenére is, hogy rekordsebességgel gyűjti a koszt.

Mint már fentebb említettem a az SK630-ban az MX Cherry Red Low Profile tesz szolgálatot. Aki korábban nem találkozott még ilyennel, az könnyen beleszerethet, ugyanis gyakorlatilag szinte ugyanolyan érzés egy ilyet használni, mint a hagyományos MX Cherry Redet, ami egyébként szintén rendkívül népszerű a gamerek körében. A különbség a megtett távolságban keresendő, mármint a kapcsolón belül, ugyanis a Low Profile verzió 3 mm-nyit kell lenyomnunk, míg a sima Rednél 4 mm-es ugyanez az út. Elsőre kicsinek tűnhet a különbség, pedig nagyobb mint gondolnánk!

Mindemellett a Cherry-nél dolgozó mérnökök kisebb házba szorították be a kapcsolót, ez azt jelenti, hogy kisebb helyen is elfér. Ez azoknak jöhet jól, akik szeretik a laptop billentyűzeteket, ez a két kialakítás ugyanis eléggé közel áll egymáshoz.

Nekem a Cherry Red Low Profile megoldása nagyon bejött. A cég tényleg nem hazudik, amikor a „hang nélküli” kifejezést használja a típusra. Amikor lepattintjuk a billentyűzet kupakját és lenyomjuk, valóban nincs hangja, viszont a Cooler Master nem tudta megoldani, hogy a műanyag gombokkal is hang nélkül lenyomhassuk a kapcsolókat. A hiba a gombok hátulján keresendő, ez ugyanis nem sikerült túl puhára, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a teljesen halk kapcsolók ellenére van egy minimális-közepes hangszintje a billentyűzetnek. Nem azt mondom, hogy baromi zavaró, de meg lehetett volna ezt kevésbé hangosra is csinálni, ha kicsit jobban odafigyelnek a kupak alatti anyaghasználatra.

Kábel

Nos a hozzáadott kábelnél viszont teljesen elveszítettem a fonalat. Amíg az egereknél arra törekednek a gyártók, hogy minél könnyebb legyen, addig itt olyan merev kábelt adtak ajándékba, ami alaposan megdobogtatná a BDSM rajongók szívét. Laptop mellé finoman szólva sem ideális a kábel, ugyanis olyan merev, hogy több percig kell játszani vele, mire beáll egy ideálisnak épp hogy nevezhető szögbe.

A lehető legjobb döntés volt a Cooler Master részéről, amikor a cserélhető kábel mellett döntöttek. Egy hétköznapi USB-C kábellel simán lecserélhetjük a gyári harci páncélt, persze kicsit szomorú is voltam egyben, ahogy miért nem tudta ezt a gyártó elintézni. Ezúttal viszont a kábelcsatorna elmaradt, de egy L alakú csatlakozóval ellátott kábel mellett ez sem igazán probléma.

Szoftver & világítás

Az SK 630-cal hamar felidézhető a karácsonyi feeling, legalábbis amennyiben a karácsonyfán található csicsás díszítés utánzása a cél.  Jó pont, hogy nem kell szoftver az RGB világítás konfigurálásához, ezeket a különböző billentyűkombinációkkal tudjuk előhozni. Mindezek tetejébe kapott egy 512 KB-os memóriamodult is a kicsike, aminek köszönhetően a saját beállításainkat sem felejti el.

A helyzet az, hogy a hozzátartozó szoftvert a teszt után tette közzé a gyártó, így nem volt lehetőségem megnézni, hogy mit is tud pontosan. Viszont a jelek szerint a Cooler Master nem változtatott a jól bevált recepten. Ugyanazt a szoftvert kapta meg, mint amit a gyártó többi korábbi billentyűzete is, így az általam előszeretettel használt MasterKeys Pro L esetén is ugyanezzel volt dolgom. Igazából egy szög egyszerű szoftvert dobtak össze, amiben minden funkció megtalálható.

A kedvencem pedig, hogy minden egyes gombot külön-külön saját színnel láthatunk el.

Így pedig a billentyűzetünk garantáltan egyedi lesz, hiszen 16,7 millió szín közül válogathatunk. Van makrózási lehetőség is, másra pedig úgysem vágyunk egy billentyűzet esetén. Legalábbis én biztosan nem.

Játék

Nos, játék során kifejezetten furcsa volt az elején átállni a jól megszokott MX Cherry Brownról, de végül nehezen váltam meg tőle. Az alsó billentyűket borzasztó könnyű véletlenül lenyomni, ami először szokatlan, de később már nem zavaró, ha megszokja az ember.

A kapcsolók hozzák a szintet, amit elvárunk tőlük, ezzel együtt könnyen elhúznak az olcsó kínai vetélytársaiktól. A billentyűzet hihetetlen reszponzív, ami az 1000 Hz-es polling rate-nek köszönhető. Az MX Cherry Red Low Profile nyomáspontja könnyen megszokható és amennyiben nem akarunk másokat zavarni az éjjeli játékunk során, úgy érdemes egy hasonló kapcsolóval ellátott billentyűzetet választani, ugyanis tényleg jóval halkabb a nem Low Profile-os társainál.

 

Összefoglalás

Csendes billentyűzet megfizethető áron – Cooler Master SK630 teszt


Szerzői értékelés

8

Az elgondolás üdvözítendő, a Cooler Master célja ugyanis az volt, hogy ugyanazt nyújtsák, mint a többiek, mégis másként. A billentyűzet alapjai ezúttal is 5 csillagosak. Remek választás a Cherry MX Red Low Profile verziója, a billentyűzet maga is rendkívül letisztult és egyben elegáns. Az apró ziccerek viszont nem hagynak nyugodni. A kupakok most nem nyűgöztek le maradéktalanul, mert egyrészt hiába kellemes a tapintásuk, de az ujjlenyomatot úgy gyűjtik, mint az NCIS, ráadásul a kemény alsó rész miatt a billentyűlenyomása is hangosabb, mint amit ki lehetne hozni ebből a kapcsolóból. A kábel extra merev, de legalább könnyedén cserélhető. Mindemellett a szoftver kiváló, az ár/érték arányt pedig szintén sikerült belőni a kellemes szintre. Az a helyzet, hogy rendkívül könnyű beleszeretni az SK630-ba, épp ezért fájnak kicsit jobban a malőrök, ennek ellenére bátran ajánlom mindenkinek, aki hosszú évekre tervez és szeretne egy strapabíró, mégis dizájnos billentyűzetet az otthonába.

cserélhető kábel

top minőségű kapcsolók

halk

gyönyörű (főleg fehérben!)

jól konfigurálható

beépített memória

állítható RGB fényáradat

szoftver nélkül is állítható fények

2 év garancia

 

merev kábel

ujjlenyomatgyűjtős kupakok

a kupaknak köszönhető hangszint

Olvasói értékelés

0

×