Egy csalót akkor a legkönnyebb azonosítani, ha tetten érjük. De mi van akkor, ha a videós bizonyíték pont ott szakad meg, amikor bekapcsol a csalás?

A cheaterek módszerei ma már nem ismernek határokat. A legkifinomultabb módszerekkel próbálják elrontani mások játékát, általában az Anti-Cheateknek esélyük sincs ellenük. Éppen ezért rengeteg játékban a mesterséges intelligencia helyett maguk a játékosok is beszállnak a cheaterek elleni harcba.

Hiszen egy csalót lebuktatni úgy a legkönnyebb, ha bizonyító erejű felvételünk van a csalásról.

Legnépszerűbb megoldás ilyen esetekre a demókon keresztüli report rendszerek, mely az Overwatch-ban is működik. Visszanézhetjük a gyanús ellenfelet, és dönthetünk arról, vajon tényleg tisztán játszott-e. Kivéve persze, ha semmit nem látunk belőle.

Az Overwatch-ba ugyanis bekerült egy újfajta csalás, mely direkt felkészült a demó nézőkre is. Minden esetben, amikor Widowmaker meghúzza a ravaszt, és kioszt egy killt az aimbot nevű csalással, a cheat automatikusan elváltja róla a Spectate kamerát.

New cheat switches POV in replay when aimbot is toggled on from r/Overwatch

A csalással elkövetett killek közül tehát egyet sem látunk, nincs közvetlen bizonyíték a csalásra. Még akkor sem, ha tényleg egyértelmű. Veszélyes belegondolni, hogy már ilyenek is eszükbe jutnak a csalások fejlesztőinek, így ugyanis már utólag sem olyan könnyű reportolni őket. Ráadásul innentől kezdve morális kérdéseket is felvet a dolog.

Report, vagy nem report?

Bizonyítékunk ugyan nincs tehát, de mégis biztosak vagyunk benne, hogy csalót fogtunk. Már az maga csalás, hogy a demót meghackeli utólag, hogy ne nézhessük vissza a killjeit. De erre sincs bizonyítékunk. Biztosan vannak olyanok, akiket ez sem tart távol a reportolástól, pedig egyetlen gyanús killt sem látott. De olyanok is lesznek, akik ennek fényében eltekintenek majd a reporttól.

Számítottunk rá, hogy a csalók a demó nézegetést is megpróbálják majd ellehetetleníteni idővel, hát most itt van.

×