A kutatóintézet megerősítette korábbi eredményeit, sőt állítják, hogy a videojátékok bűnbakként használata fontosabb problémákról is elvonja a figyelmet.

A videojátékok és az erőszakos viselkedés közti kapcsolat kutatása már-már közhelyesnek számít. Minden alkalommal, mikor egy fiatal valamilyen erőszakos bűncselekményt követ el, felmerül a vád, hogy a videojátékokból vette az ötletet, vagy hogy a játék tette őt erőszakossá. Épp ezért az Amerikai Pszichológiai Szövetség (American Psychological Association, APA) 2015-től kezdve elkezdte komolyan kutatni ezt a kapcsolatot.

Tavaly februárban tették közzé jelentésüket, mely szerint nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a videojátékok erőszakos tartalma és a játékosok későbbi erőszakos viselkedése között ok-okozati összefüggés lenne. Megjegyezték, hogy egyes agresszív megnyilvánulások (kiabálás, lökdösődés) előfordulása korrelációt mutatott az erőszakos videojátékokkal való játékkal, de ennél súlyosabb viselkedésekről ez nem mondható el.

Kép forrása: Stardew Valley

Senkin se segít, ha egyszerű bűnbakot keresünk

Ahogy arról a Gamerant is beszámolt, most az APA egy új közleményben erősítette meg a tavalyi eredményeket, sőt arra is felhívta a figyelmet, hogy kifejezetten káros, ha ennek ellenére megpróbáljuk a videojátékokra fogni a fiatalok erőszakos viselkedését.

Ahogy a szövetség elnöke, Dr. Sandra L. Shullman is fogalmaz: „az erőszakosság összetett társadalmi probléma, mely vélhetőleg számos forrásból táplálkozik, melyek mind figyelmet igényelnek a kutatók, politikai döntéshozók és a nyilvánosságtól.”

„Az erőszakosság kizárólag videojátékokra való visszavezetése tudományosan nem megalapozott, és elvonja a figyelmet más tényezőktől, mint például a korábbi erőszakos viselkedés, ami sokkal nagyobb pontossággal segíthet előrejelezni a későbbi erőszakos viselkedést.”

Azt is megemlítik, hogy míg a videojátékok néhány évtizede vannak jelen az emberiség életében, addig az erőszak, mint olyan évezredek óta a részét képezi. Már a legősibb törvénykönyvekben is olvasunk arról, hogy az emberek egymással szemben erőszakosan viselkednek.

Mindezek tudatában az erőszakos viselkedésben bűnbakként használni az erőszakos videojátékokat, leegyszerűsíti ezt a végtelenül komplex kérdést.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×