Best buy vagy sem, ez itt a kérdés.

Noha a hardverárak külföldön már megindultak a koronavírusnak köszönhetően, itthon még szerencsére ebből nem érzünk túl sokat. Épp ezért egyre többen siettetik az éves hardverbevásárlást, most nekik hoztunk egy jó hírt, ugyanis az AMD nemrég egy régi-új ismerőssel gazdagította a palettáját, ami nem más, mint a Ryzen 5 1600 AF.

Biztos sokaknak ismerős a név, az igazi újdonságot viszont az AF kód takarja, ezek a processzorok ugyanis már nem a korai 14 nm-es gyártástechnológiával készültek, hanem az AMD 12 nm-re váltott. Azaz ugyanolyan alapokkal rendelkezik, mint a második generációs Ryzen 5 2600.  A gyártástechnológia fejlődésével pedig az IPC teljesítménye is nőtt, legalábbis állítólag. Ezt vizsgálta a lengyel PCLab a legújabb tesztjében, hogy pontot tegyenek az ügy végére.

Mint láthatjátok, a Ryzen 5 2600 és a Ryzen 5 1600 AF papíron csupán az órajelekben, na meg az árcédulákban különböznek.  Az AMD ugyanis még a dobozos kiadáshoz csomagolt hűtőt is lecserélte. A 8 ezer forintos különbség pedig elég kecsegtető, főleg a spórolósabb konfigok esetén számíthat ez igazán.

A játékokban nyújtott teljesítmény / Kép: PCLab.pl

A PCLab műhelyében egy RTX 2080 mellett nézték meg a fentebbi processzorok teljesítményét, így a GPU limit biztosan nem szólt közbe a mérésekbe.

A grafikonokon pedig jól látszik, hogy a Ryzen 5 1600 AF kiállta a próbát.

A tesztelt játékokban végig ott loholt az 1600 AF a Ryzen 5 2600 nyakában. Így egyértelmű, hogy a két processzort csak az órejelei különböztetik meg. Szóval bárki nyugodt szívvel választhatja a Ryzen 5 1600 AF-et, amennyiben spórolni szeretne. Az már csak a hab a tortán, hogy egy kis tuninggal simán behozható a 2600 teljesítménye.

Hogy lehet beszerezni?

Keressétek az AF kódnevet / Kép: arukereso.hu

A vásárlás során mindenképp figyelni kell, ugyanis a boltok polcain ugyanúgy Ryzen 5 1600-ként találkozhatunk az AF verziókkal is. A különbség a termékkódban keresendő, az új verzió kódnevében ugyanis ott figyel az AF felirat. Így ha egy „YD1600BBAFBOX” kódnévvel ellátott Ryzen 5 1600-at választunk, úgy biztosan nem fog meglepetés érni.

Ennek megfelelően a Ryzen 5 1600 AF jelenleg a legjobb ár/érték arányú középkategóriás processzor a piacon, hiszen 31 ezer forintért cserébe nemcsak jó teljesítményt, hanem 6 magot és 12 szálat is kapunk, ami mind munka, mind pedig multimédiás felhasználás során is jól jöhet.

A teljes tesztet itt találjátok.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×