Vesztett az Apple, akár 500 millió dollárt is fizethetnek a korábbi eszközlassításos balhéjuk miatt.

Az Apple több, mint 3 éve pereskedik Amerikában, Európában és a világ további pontjain, miután a felhasználók rájöttek, hogy az iOS (az iPhone operációs rendszere) mesterségesen lassítja a készülékeiket.

A jelenséget „batterygate-nek” nevezték el. Lényege, hogy a telefon, miután érzékelte, hogy az aksi már nem elég erős, elkezdte lelassítani a processzort, ezzel megakadályozva a véletlenszerű leállásokat, melyeket az energiahiány okozott volna.

Az egyik problémás modell, az iPhone 7. Kép: iLounge

A probléma azzal van, hogy az Apple nem kommunikálta le a „funkció” bevezetését, egyszerűen csendben beépítette az iOS-be.

Ehelyett felhívhatták volna a figyelmet arra, hogy új akkumulátorra van szükség az érintett telefonokban. Így azért sokaknak olcsóbb lett volna.

A hónapok óta tartó egyezkedés most ért a megállapodáshoz, melynek értelmében az Apple 25 dolláros kártérítést kínál mindenkinek, aki jelenleg iPhone 7-et, vagy iPhone 6-ot használ. Ezeket az összegeket 500 millió dollárig fizetik, ha ez a keret elfogy, onnantól minden érintett kevesebb pénzre számíthat. Fontos, hogy a kártérítés csak az Egyesült Államokban élőknek szól.

Más országokban is perben állt az Apple, Franciaországban például 25 millió euróra büntették őket, szintén a „batterygate” jelenség miatt. Nyilván ennél a hazai, amerikai per jóval nagyobb léptékű.

Idő közben persze bekerült egy gomb, melynek segítségével a felhasználó átállíthatja a telefonjának ezen beállítását. Ha úgy döntünk, visszaállíthatjuk a telefon eredeti sebességét, kockázatot vállalunk, hogy amennyiben a processzor túl sok energiát szeretne felvenni, a telefon értesítés nélkül leállhat.

Ti melyik oldalon álltok? Apple iPhone vagy Androidos készülékek? Szerintetek hogyan kellett volna eljárnia az Apple-nek, hogy az etikus legyen?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×