Az EU új törekvése alaposan felboríthatja a mobilpiacot.

Az Európai Unió az utóbbi időben több alkalommal is kiállt az ehulladék csökkentésért. Ennek hatására hamarosan beköszönt az egységes töltők piaca. Nagyon úgy tűnik, hogy nem ez volt ez egyetlen lépés, amivel előresegítik az ehulladék csökkentését, hamarosan ugyanis a telefonakkumulátorok is új szabályozást alá fognak esni.

Az új előterjesztés szerint ugyanis a telefonokat úgy kell megterveznie a gyártóknak, hogy azok akkumulátora otthoni körülmények között is cserélhető legyen.

Azaz egy új kor kezdődhet, aminek eredményeképp búcsút mondhatunk a manapság már általános unibody háznak, amennyiben az EU elfogadja a törvényt.

Az új szabályrendszer minden olyan gyártót érintene, akik értékesítik a termékeiket az unió területén, szóval senki sem tudna kibújni a felelősség alól. Tehát könnyen lehet, hogy a jövő iPhone-jai USB-C-vel és cserélhető akkumulátorral fognak érkezni, bármennyire is távol áll ez az Apple imázsától.

A törvény előterjesztői ugyanis úgy gondolják, hogy a szabályozás hatására jelentős költséget takaríthatnának meg a felhasználók. Egy aksicseréért ugyanis 5-15 ezer forintot is elkérnek a GSM szervizekben, ami miatt sokszor a felhasználók inkább új telefont vásárolnak. Sokan pedig arról sem tudnak, hogy az akkumulátorok cserélhetőek a készülékekben, így amikor jelentősebben rövidül az üzemidő, a legtöbben bedobják a régi telefont a fiók aljára és már vásárolják is az újabb okos csodát, hiába lenne elegendő az előző mobil teljesítménye.

Mindez viszont még a jövő zenéje, hiszen egyelőre a jogalkotási folyamat várat magára, az eredményre pedig éveket kell majd várni. Valami viszont legalább már elindult…

https://www.facebook.com/groups/mobilgamer/

A borítókép csupán illusztráció, forrása: lifewire.com

×